Nieuwjaars bespaartips

Voordelig en financieel fit het nieuwe jaar in? Marieke wijst je de weg.

1: Hadden we maar meer gespaard

Ruim een derde (35 procent) van de Nederlanders heeft, met de kennis van nu, (enige) spijt dat het de afgelopen jaren niet meer geld achter de hand heeft gehouden om op terug te vallen bij onverwachte gebeurtenissen. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, een samenwerkingsverband tussen overheid, banken, verzekeraars en financiële dienstverleners.

2: En de oplossing is…….

Of je nu bij die spijtoptanten hoort of niet: het is nooit te laat om zaken iets slimmer aan te pakken. De econoom Erica Verdegaal en ik zagen in maart de bui al hangen en zijn direct gaan schrijven, onder andere aan de Crisis (scheur)kalender 2021. Daarin staat elke dag een slimme geldtip, een grapje of een recept, waarmee je je buffer kunt vergroten.

3: Goede voornemens

Áls mensen een goede voornemen kiezen, beginnen ze vaak meteen geld uit te geven. Wie wil afvallen, bestelt de nieuwste afval-bestseller (iets met een hamster in je brein), óf een supersonische blender waarmee smaakvolle smoothies worden gemixt (van prijzige skyr, blauwe bessen en chiazaad). Maar het enige dat dunner wordt, is je portemonnee. De tip is: een goed voornemen is pas echt goed als het geld oplevert.

4: Stoppen met roken

Of je nu stopt in oktober (Stoptober), in de zomer of nu: het is nooit te laat. Er wacht een flinke gezondheidswinst én geldbedrag. De gemiddelde Nederlandse roker rookt 13 sigaretten per dag. Dat is zo’n € 128,- per maand, dus zo’n € 1.565 per jaar. En wie een pakje per dag rookt het dubbele. Je bent geen slappeling als het niet direct lukt, vraag hulp bij de huisarts en zie ikstop.nl

5 : Meer bewegen

Het beste is het als we dagelijks een halfuur matig intensief bewegen. Veel goede voornemens stranden omdat we de lat veel te hoog leggen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen die veel wandelen er, als ze eenmaal boven de 70 zijn, veel beter aan toe zijn. Vaker de auto laten staan voor kleine afstanden en gaan lopen of fietsen maakt een wereld van verschil, qua kosten en gezondheid.

6: Gezonder eten

We gaan minder groots dineren met kerst en met minder mensen. Eigenlijk helemaal niet verkeerd. We kunnen die trend doorzetten in het nieuwe jaar. Breng een paar wijzigingen aan in je menu. Eet bijvoorbeeld minder snoep, koek, frisdrank, alcohol en snacks. Het scheelt al veel als je deze dingen niet kóópt. Dat scheelt uiteraard geld. Kies aanpassingen die je kunt volhouden.

7: Volhouden

Wat helpt om het vol te houden is: samen doen. Bewegen (afspraken maken), op vaste tijden of dagen wandelen, lopen, fietsen of sporten en vooral geen onhaalbare doelen stellen. Want dan heb je al snel gefaald. Je kunt je beter voornemen twee keer per week te gaan. Als je dan éénmaal extra gaat, ben je een held. Ook bij het veranderen van je eetpatroon kun je een maatje zoeken.

8: Meer sparen

Sparen is geen doel maar een middel. Wie een fijne buffer heeft ervaart minder stress en heeft meer keuzes, dus vrijheid. En kan anderen helpen. De Crisis (scheur) kalender 2021 geeft je elke dag een zetje. Met actiecode Plus! slechts €6,95 in plaats van €15,95 op bespaarboeken.nl