Ondanks hitte niet meer airco's

Getty Images

Ondanks de stijgende zomertemperaturen en het extreme weer is het bezit van airco's het afgelopen jaar niet toegenomen. Nu heeft een op de vier Nederlanders een airco. Wel is er een verschuiving te zien: het merendeel van de huishoudens met één airco heeft nu een vaste split-unit in plaats van een mobiele airco.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Motivaction in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal .Koelen met een airco vraagt altijd extra stroom. Zeker voor een mobiele airco geldt dat deze veel stroom vraagt en juist op hete momenten niet goed koelt. Dat merken de bezitters van een airco ook. Ruim de helft (55 procent) vindt dat de airco te veel energie gebruikt. Een ventilator kan een beter alternatief zijn. Deze gebruikt twintig keer minder stroom en is ook in aanschaf veel goedkoper.

Vanwege het extra stroomgebruik deelt Milieu Centraal tips om het huis koel te houden zonder airco. Hitte in woon- en slaapkamers is te voorkomen door buitenzonwering te plaatsen. Ook helpt het om dak, buitenmuren en ramen goed te isoleren en bomen en groen te planten rondom het huis. Houd bij heet weer overdag alle zonwering, ramen, deuren en gordijnen goed dicht. Zet alles weer open als het buiten afkoelt. Volgens Milieu Centraal is met goede isolatie en buitenzonwering de kans op oververhitting van een woning tachtig procent lager.
 

Auteur