Overwinteren vanwege de extreme gasprijs? Let hier op

Stranddag
Getty Images

Nu de energieprijzen door het dak gaan, wordt overwinteren in een warm land steeds geliefder. Logisch, want bijvoorbeeld in Zuid-Spanje hoeft de verwarming vaak ‘s winters niet te branden. Dit zijn onze tips.

  • Kies zorgvuldig je overwinterplek uit. Ook in Spanje kan het ’s winters koud zijn, vooral in het noorden. In de zuidelijke landstreek Andalusië is het meestal relatief warm. Dat geldt ook voor de Zuid-Portugese landstreek Algarve. Op de Canarische Eilanden ook, maar daar is het ’s winters hoogseizoen en zijn de prijzen minder aantrekkelijk.
  • De levenskosten in Spanje en vooral Portugal zijn een stuk lager dan in Nederland. Maar reken er niet per definitie op dat je zoveel uitspaart dat je de Nederlandse energierekening compenseert.
  • Tropische plekken als Hua Hin in Thailand en Seminyak op Bali in Indonesië zijn ook in trek bij Nederlandse pensionado’s, maar die blijven er vaak langere tijd, mede vanwege de vliegafstand en duurdere tickets. Ook is het levensonderhoud daar doorgaans een stuk duurder dan in Spanje of Portugal.
  • Uit recent onderzoek van vergelijkingssite Pricewise komt Albufeira in Portugal als goedkoopste overwinterplek uit de bus. Wie daar in december, januari en februari bivakkeert, is ongeveer 1500 euro goedkoper uit dan in Nederland.
  • Wie besluit om te overwinteren, kiest beter niet voor een hotel, maar voor een appartement. Dat is goedkoper en je kunt er je eigen potje koken. Adressen vind je op Facebookgroepen voor overwinteraars en op websites voor langdurige verhuur. De prijzen zijn daar lager dan bijvoorbeeld op Airbnb. Wie slim is, boekt voor de eerste week een hotel en benut die tijd om op appartementenjacht te gaan.
Auteur