Pakketje van buiten de EU: let op de bijkomende kosten!

Getty Images

Het bestellen en invoeren van producten uit China en andere niet EU-landen lijkt soms goedkoop, maar kan door bijkomende belastingen en kosten duur uitpakken.

Iedereen die bij Chinese aanbieders zoals Aliexpres of Wish spullen bestelt, moet rekening houden met bijkomende kosten. In het verleden hebben deze aanbieders de naam opgebouwd heel goedkoop te zijn, maar sinds  juli 2021 is BTW over alle producten verschuldigd en dat maakt ze een stuk duurder.

Ook invoerrechten

Wie een product van buiten de EU hier laat bezorgen, moet daar ook invoerrechten over betalen. Hoe hoog die zijn, verschilt per categorie.

Product

Invoerrechten

Btw

Telefoons

0

21%

Laptops en tablets

0

21%

Koptelefoons en
microfoons

0 t/m 2 %

21%

Speelgoed

0 t/m 4,7%

21%

Boeken

0

9%

Cd’s en Dvd’s

0 t/m 4,7 %

21%

Koffers en
tassen

0 t/m 3,7%

21%

Schoenen en laarzen

3,5 % t/m 17%

21%

Sieraden en juwelen

0 t/m 4%

21%

Kleding

0 t/m 12%

21%

Schoonheidsmiddelen en
verzorgingsproducten

0

21%

Auto- en
motoronderdelen

3 t/m 4,5%

21%

Horloges

4,5%
(U betaalt minimaal € 0,30 en
maximaal € 0,80 per horloge)

21%

 

Let goed op bij de berekening van de invoerrechten, want die worden berekend over het aankoopbedrag én alle bijkomende kosten. Daarna komt over dat geheel nog eens de BTW. Die stapeling kan ervoor zorgen dat een product dat op de website nog heel goedkoop leek, straks een stuk duurder uitpakt. Invoercalculator.nl biedt een handig hulpmiddel om te bepalen wat het kost om een product van buiten de EU naar Nederland te krijgen.

Afrekenen met bezorger

Wat de gevolgen zijn van al deze extra heffingen op producten van buiten de EU, merken veel consumenten pas op het moment dat de bezorger voor de deur staat, want die brengt deze kosten in rekening bij aflevering. Plus een extra rekening voor de afhandelings- of inklaringskosten van zo'n 10 tot 15 euro, al verschillen die tarieven per pakketbezorger en zijn ze afhankelijk van de waarde van het pakketje.  

Maar...ik heb al BTW betaald in het buitenland?

Soms betalen consumenten al BTW aan de verkoper bij de aanschaf van het pakketje en soms ziet de douane of de pakketbezorger dat over het hoofd. In dat geval kan het lonen om bezwaar te maken bij de Douane.


Alternatieven

Inmiddels hebben verschillende grote online shops al magazijns in de EU gevestigd en dat biedt de mogelijkheid om via deze aanbieders toch producten te bestellen zonder éxtra invoerrechten en BTW, omdat ze niet van buiten de Europese grenzen komen. Let dus bij het bestellen van producten uit het buitenlandse altijd goed op waar producten vandaan komen. Soms lijken producten uit de EU misschien wat duurder dan iets vergelijkbaars uit China of de VS, maar uiteindelijk kan dat dus voordeliger uitpakken.

Auteur