Slimme bespaartips: juni 2024

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Elke maand deelt doorgewinterde bespaarexpert en journalist Marieke Henselmans haar wijsheid en ervaring in de kunst van het besparen! Deze maand: goed(koop) bakje troost, postzegel alweer duurder, en goede en foute zonnebrand!

1: Goed(koop) bakje troost

Bij Lidl was gemalen koffie afgeprijsd, bij de ‘verspil mij niet afdeling’, 25 cent voor een pond koffie. Dat is een bizar voordeel, maar gewone goede gemalen koffie is ook nog steeds goedkoper dan pads of cupjes. Ik heb een Senseo apparaat en daar bestaan navulbare pads voor, van plastic, die in de 2-kops houder passen. Die zijn te koop bij Amazon (ga niet naar Temu!) net als navulbare cupjes. Goed voor de portemonnee en duurzaam.

2: Postzegel alweer duurder

Nog nooit hebben de prijsverhogingen van PostNL elkaar zo snel opgevolgd. Een brief versturen via PostNL wordt op 1 juli aanstaande wéér duurder. Vanaf dan betaal je 1,14 euro voor een postzegel. De prijs is nu nog 1,09 euro. De verhoging is volgens het postbedrijf nodig, omdat de loonkosten zijn gestegen. Wie vaker brieven of kaarten verstuurt: koop nu vast een voorraadje.

3: Goede en foute zonnebrand

Na het wisselvallige weer is het ineens weer zonnig. Bescherm jezelf goed met lange mouwen, hoed en zonnebril. En met Ambre Solaire Zonnemelk factor 30. Die heeft de beste prijs-kwaliteit-verhouding, volgens de Conumentenbond, al is € 22 een heel bedrag. Kijk op de Consumentenbond site, ze raden ook verschillende merken af.

4: Vooruitziende blik 1

Vier maandjes voordat Oekraïne werd aangevallen, in oktober 2021 schreef ik hier op Plusonline deze tip: ‘Als je energie contract afloopt, gaat het vaak vanzelf over in een variabel tarief. Nu er flinke prijsstijgingen worden verwacht is dat niet gunstig. Zet de tarieven vast voor 3 of misschien zelfs 5 jaar, dat is íets duurder, maar dan weet je voorlopig waar je aan toe bent.’

5: Vooruitziende blik 2

Dat was wel een supertip, al zeg ik het zelf. Zelf zette ik de (betaalbare) prijs voor vijf jaar vast en zit voorlopig nog goed. Het verleden is natuurlijk nooit een garantie voor de toekomst. Inmiddels is vergelijken wel ingewikkelder, vooral als je zonnepanelen hebt. Je kunt je energiekosten verlagen door uit te kienen wanneer je met variabele tarieven stroom gebruikt. Dat scheelt, maar is een heel gepuzzel en daar moet je wel zin in hebben.

6: Energie: vast of variabel?

Als je geen zin hebt in goochelen met apps en variabele tarieven zou ik ze vast zetten voor een jaartje. Zoek je eigen verbruik op, en ga vergelijken, bijvoorbeeld via Price Wise. Tipje: Budgetenergie biedt van april t/m augustus 2024 in het weekend tussen 12 en 17 uur gratis stroom. Dan kan je dus wassen, (zaterdag bont, zondag wit), een extra pannen-afwas draaien, een ovenschotel voor garen en oplaadbare apparaten opladen. Scheelt toch weer.

7: Genoeg!

Genoeg Magazine biedt al meer dan 25 jaar duurzame bespaartips, maar online is er (gratis) ook veel te lezen, zie Genoeg.nl Zie daar ook het tabblad over de Genoeg-academie waar verschillende deskundigen, (online of live) workshops aanbieden. Niet gratis maar wel leuk.

Nog meer besparen? Zie bespaarboeken.nl