Slimme bespaartips: maart 2024

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Elke maand deelt doorgewinterde bespaarexpert en journalist Marieke Henselmans haar wijsheid en ervaring in de kunst van het besparen! Deze maand: complimentendag, boekenweek, en weggooien? Geen sprake van!

1: Complimenten!

Wie bezwaar heeft tegen het toch wat commerciële karakter van Valentijn-, Moeder- en Vaderdag kan misschien wel iets leuk doen op 1 maart: Nationale Complimentendag. 😊 De bedoeling is dat je aan drie personen welgemeende complimenten uit deelt. Kan veel plezier geven en kost niks.

2:  Boekenweek

De 89ste Boekenweek, het fijne lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart 2024.. Wie € 12,50 uitgeeft aan (bespaar)boeken (of vast cadeauboeken voor (klein)kinderen) krijgt het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking geschreven door de familie Chabot. Helaas kun je niet meer gratis reizen met de NS met het Boekenweekgeschenk. NS is hier vorig jaar mee gestopt. Ook PlusOnline geeft enkele gratis boeken weg!

3: Weggooien? Mooi niet

Vroeger was repareren heel gewoon. Later werd het door hoger arbeidsloon vaak goedkoper kapotte spullen te vervangen. Martine Postma begon in 2007 het eerste Repair Cafe. Hierdoor is repareren populairder dan ooit! Hun netwerk is vorig jaar gegroeid met meer dan vierhonderd locaties, er zijn nu meer dan 3000 Repair Cafés wereldwijd. Kijk op de site repaircafe.org naar een Café en de openingstijden bij jou in de buurt.

4: Gerepareerd!

Welke spullen worden het meeste aangeboden in het Repaircafe? Op één staat het koffiezetapparaat (inclusief Senseo), gevolgd door stofzuiger, broek, fiets, naaimachine, lamp, klok, radio en laptop. In 62% van de gevallen lukt de reparatie, en nog eens 13% lukt het deels. De moeite waard om te proberen, duurzaam en niet duur (want gratis).

5: Onderhoud = behoud

We gaan zo zoetjes aan de winterspullen opruimen en de zomerkleding tevoorschijn halen. Vertroetel winterschoenen-en jassen voordat ze worden opgeborgen. Maak laarzen en schoenen schoon, ook de zool. Verwijder kringen van regen, sneeuw en zout. Poets winterschoenen en geef ze een likje schoenpoets . Was (indien mogelijk) je winterjas, met wat extra wasverzachter, voordat je hem weg hangt. Zo gaat alles langer mee.

6: NS samenreiskorting-code

Reis je in de daluren of het weekend mee met een bekende met een NS-abonnement? Dan krijg je Samenreiskorting van 40%. En was soms een beetje verwarring over wie met wie mee reisde. De NS schafte de korting niet af, maar vraagt voortaan een ‘samenreiscode’. Koop je kaartje >> onderaan kan je de code aanklikken.

7: Zomertijd! 

in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart gaat zomertijd 2024 in en wel om 2:00 uur. De klok gaat een uur vóóruit. In Nederland besparen we vanaf dat weekend miljoenen aan energiekosten, tot het moment dat het weer wintertijd wordt. De besparing wordt vooral gerealiseerd doordat mensen in de zomertijd de verlichting later aandoen. Dit scheelt niet alleen in de kosten van energie, het is ook beter voor het milieu omdat er minder CO2 wordt uitgestoten.

8: Ook Boekenweek op Bespaarboeken

Op Bespaarboeken.nl krijgt je in de hele maand maart ook een Boekenweekgeschenk. Bij aankoop van een boek gaat het boek ‘Mijn Vakmensen’ ter waarde van €14,95 als cadeau mee.