Slimme bespaartips: mei 2024

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans

Elke maand deelt doorgewinterde bespaarexpert en journalist Marieke Henselmans haar wijsheid en ervaring in de kunst van het besparen! Deze maand: Moederdag, gratis geluk, en licht in de tuin!

1: Moederdag 

Twaalf mei is het Moederdag. Leeft je moeder nog? Maak een mooie kaart en schrijf gewoon eens op wat je aan haar waardeert. Omgekeerd: als je (schoon- en klein) kinderen verwacht: zeg dat je geen dure wensen hebt, alleen een leuke kaart wilt en/of dat jullie een foto maken van het gezelschap.

2: Neem vaker een bloemetje mee 

Bekwaam je dit voorjaar in de kunst van het buiten plukken. Overal zijn takken met bloesem te vinden. Een paar bloesemtakken vormen een mooi boeket. Zet ze in een grote vaas met water. De gemeente snoeit in het voorjaar struiken langs de straat zoals de forsythia met zijn leuke gele bloempjes die altijd uitkomen en lang goed blijven. Wees er snel bij en neem takken mee.

3: Elk nadeel heb….. 

Warmte, kou, zon en slagregens wisselen elkaar af, maar soms heb je beide: regen én zon. Dus regenbogen! Er zou een pot met goud aan het eind van de regenboog te vinden zijn. Het zou leuk zijn als we die vonden, maar de regenboog zelf is eigenlijk al goud. Volgens de bijbel is de regenboog het symbool van het verbond tussen God met alles wat op aarde leeft.

4: Gratis geluk 

Regenbogen zijn altijd prachtig en zouden ook geluk brengen. Zelf fotografeer ik ze indien mogelijk en stuur de foto naar iemand die wel wat geluk kan gebruiken. Zoon die kapitein is, ziet op zee de mooiste en stuurt die naar mij. Gratis geluk. Hoe het nu echt zit met regenbogen en vallende sterren kan je hier horen:

5: Warm op terras 

Overweeg je een terrasverwarmer te kopen? Die vreten stroom. Volgens MilieuCentraal verbruikt een terrasverwarmer gemiddeld 270kWh per jaar. Afhankelijk van je energiecontract al snel ca € 100 per jaar. Mocht je er al één hebben: gebruik hem zo min mogelijk. Doe ’s avonds een trui aan. Of kies voor plaids en een vuurkorf – warmte, licht en romantiek.

6: Licht in de tuin

’s Avonds lekker in de tuin onder een dekentje? Dan kan de energiezuinige verlichting aan. Ledlampen liefst werkend op zonne-energie. Misschien voorzien van een bewegingssensor, zodat de lampen alleen aangaan zodra iemand de tuin in gaat. Een heldere nacht? Dan kan je extra energie besparen door naar de sterren te kijken. Misschien zie je een vallende ster en mag je (nog) een wens doen. 

7: Licht in de tuin (2)

Er zijn leuke betaalbare lampjes te koop die op zonne energie werken. Koop dit soort en andere artikelen liever niet op bijvoorbeeld Temu, je kunt daar alleen kopen als je de app installeert en er zijn zorgen over de veiligheid van je gegevens. Ook stalken ze je de hele dag met aanbiedingen. Koop liever bij de HEMA, die heeft tuinlampjes op zonne-energie voor maar € 12,50, IKEA heeft een mooie zonne- lamp voor €10.

8: Wees voorbereid op lekkage 

Bij harde wind én harde regen is er grotere kans op lekkage, regen kan zich bij bepaalde windrichting door kiertjes wringen. Als jij last hebt ben je niet de enige, bij loodgieters piekte dan de werkdruk. Zorg dat je een goede loodgieter in je adresboek hebt, vraag rond in de buurt. Of bestel ‘Mijn vakmensen’, daar valt veel mee te besparen.

Nog meer besparen? Zie bespaarboeken.nl