Test: de beste cv-ketel

De gasprijzen zijn enorm gestegen, en mogelijk stijgen ze nog verder door. Besparen is niet alleen mogelijk door de cv een graadje lager te zetten. Ook de aanschaf van een nieuwe, zuinige cv-ketel drukt de gasrekening. De beste cv-ketels zijn de Intergas Xtreme 30 BT en Intergas Xtreme 36 BT.

Dat blijkt uit een test die is gepubliceerd in de nieuwste Consumentengids. De Intergas Xtreme 30 BT (€1200 excl. installatie) heeft een warmwaterklasse CW4, de Intergas Xtreme 36 BT (€1250 excl. installatie) een warmwaterklasse CW5. Een cv-ketel klasse CW5 is, simpel gezegd, een maatje groter en levert meer warm water per minuut. Beide ketels komen goed uit de test op de subonderdeel energiezuinigheid van zowel de verwarming als het warm water. Vooral op dat laatste punt is het verschil met de meeste andere cv-ketels uit de test erg groot.

Laag pitje
Ook het branden op een laag pitje doen deze twee ketels aanzienlijk beter dan de concurrentie. Branden op een laag pitje is belangrijk in een goed geïsoleerd huis. Een cv-ketel heeft dan niet veel vermogen nodig om het huis op temperatuur te houden. Een te hoog minimum vermogen leidt tot onnodig aan- en afslaan.
Het warmwatercomfort van beide Intergas-ketels is iets minder, vooral omdat de ketel de opwarmtijd voor warm water relatief lang is. De cv-ketels maken ook meer lawaai dan de meeste andere uit de test.

Bron(nen):