Test: de beste robotstofzuiger

Getty Images

Stofzuigen is niet het allerleukste karweitje in het huishouden. Wie echt geen zin heeft om een paar keer per week de stofzuiger te pakken, kan een robotstofzuiger kopen. Dit apparaat houdt de vloer schoon zonder omkijken. De beste uit de test zijn de Neato D8 en de Dyson 360 Heurist.

Dat blijkt uit een test in de laatste Consumentengids. De Neato D8 (€600) zuigt uitstekend op harde vloeren en de Dyson 360 Heurist (€800) presteert op tapijt beter. Honden- en kattenbezitters kunnen de Neato beter niet aanschaffen, want hij krijgt een onvoldoende van de testers voor het opzuigen van huisdierharen op tapijt. Beide best geteste robotsofzuigers krijgen als enige in de test een dikke voldoende voor het navigeren door het huis. De Dyson heeft als minpunten dat hij veel energie verbruikt en veel lawaai maakt. Ook meet het apparaat bijna 12 cm en dat is te hoog voor onder lage meubels.

App
Bijna alle geteste robotstofzuigers hebben een app. Het apparaat is daardoor vanaf elke plek met de telefoon te bedienen. De gebruiker kan er ook een schoonmaakschema mee maken en de plekken bepalen waar de robot extra of juist minder vaak moet zuigen. Zonder internetverbinding blijft de robotstofzuiger zijn werk gewoon doen, maar alle functies die via de app gaan, zijn dan onbruikbaar. Besturing via een app heeft het risico dat kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot de camera waarmee de stofzuiger de kamer scant. De onderzoekers zijn kritisch over de veiligheid van de app. Alle merken staan toe dat er een verbinding via een onbeveiligd netwerk wordt gemaakt. Enkele merken, waaronder testwinnaars Dyson en Neato, staan veel te korte wachtwoorden toe.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • Consumentenbond