Test: de beste witte muurverf

Een muurtje schilderen is een klusje dat veel mensen zelf doen omdat het niet al te ingewikkeld is. Wie het wel eens gedaan heeft, weet dat de ene muurverf veel beter dekt dan de andere. De beste? Sikkens Alphacryl pure mat SF.

Dat blijkt uit een test in de nieuwe Consumentengids. Sikkens Alphacryl pure mat SF (€130 voor 10 liter) blinkt op veel aspecten uit. De verf biedt een goede dekking en de bestendigheid is uitstekend. Twee andere muurverven bieden een iets beter dekking, maar daar is de bestendigheid aanzienlijk minder. De testers vonden geen meetbare uitstoot van vluchtige organische stoffen, iets dat geldt voor de meeste muurverven uit de test. Slechts één muurverf scoort een onvoldoende op dit aspect. De Sikkens verf heeft ook het EU Ecolabel. Het enige nadeel is de prijs. De muurverf is de duurste uit de test.

Contrast

Het meten van de dekking van witte verf is lastig. Voor het opfrissen van een bijna witte muur zal één laag bijna altijd dekkend zijn. Wie een donkergrijze muur wit wil schilderen, moet de verf hoogstwaarschijnlijk in twee of meer lagen aanbrengen. Dat geldt ook voor muurverf die 1x dekkend is.
De testers hebben het dekkend vermogen getest door de verf met een roller aan te brengen op een wit vlak met een zwarte streep. Na het opdrogen is het contrast tussen wit en zwart gemeten. Zonder verf is dat 0 procent. Als de zwarte streep niet meer te zien is, is het 100 procent. Dit contrast is gemeten na één en na twee lagen. Perfection van Praxis is na één laag de beste met bijna 98 procent.  Gek genoeg komt een andere verf van Praxis, Baseline Muur &n Plafond, op dit aspect als slechtste uit de test.