Tweedehands cadeaus geven: ja of nee?

Spulletjes op een rommelmarkt
Darya Tryfanava

Tweedehands cadeaus geven wordt steeds populairder: niet alleen kan je zo iets groters geven voor hetzelfde budget, ook draag je een steentje bij aan het milieu. Voor sommige mensen hangt er echter nog een stoffig of vies imago aan gebruikte spullen. Dit hoeft zeker niet zo te zijn! Wanneer je goed zoekt, kan je vaak parels vinden die niet onderdoen aan nieuwe producten. Hoe doe je dit? En zijn tweedehands cadeaus eigenlijk verzekerd wanneer ze kapot gaan, ook als je geen bonnetje hebt?

Wat zijn leuke tweedehands cadeaus?

Natuurlijk zijn niet alle producten die je in de kringloop of op een marktplaats koopt altijd even geschikt om cadeau te geven. Een oud, gebruikt parfum kan je bijvoorbeeld beter laten staan als je op zoek bent naar een presentje. Maar, als je goed zoekt zul je zien dat er genoeg producten worden aangeboden die nog zo goed als nieuw zijn. Denk eens aan de volgende spullen:

●    Bloempotten: deze worden vaak in overvloed tweedehands aangeboden. Wanneer mensen kiezen voor een nieuw interieur, passen hier vaak ook nieuwe bloempotten bij, wat betekent dat ze hun oude weg doen. Misschien zelfs wel terwijl de bloempotten nog in perfecte staat zijn. Een leuk plantje erin, en je hebt het perfecte cadeau!
●    Boeken: de meeste boeken worden maar één keer gelezen voordat ze in de boekenkast terechtkomen of worden verkocht. Dit betekent dat ze er vaak nog als nieuw uitzien. Zonde om een nieuwe variant te kopen dus! Misschien kan je zelfs meerdere tweedehands boeken kopen voor het budget van één nieuw boek, waardoor je iemand nóg meer verrast.
●    Interieur items: kandelaar, vazen, fruitschalen of antieke wijnglazen - allerlei producten die je voor een schijntje tweedehands op de kop kan tikken. Vaak nog in perfecte staat, vooral als je ze even schoonmaakt. Het zijn originele én unieke cadeaus waar je de ontvanger waarschijnlijk hartstikke blij mee maakt.
●    Speelgoed: koop je een cadeau voor een kind? Ga dan eens op zoek naar tweedehands speelgoed. Vaak speelt een kind hier maar korte tijd mee, voordat hij of zij hierop uitgekeken is. Een schoonmaakdoekje eroverheen en het speelgoed is vaak weer als nieuw!
●    Gezelschapsspellen: vaak kan je tweedehands veel leuke spellen vinden. Vooral de klassiekers doen het goed, zoals Rummikub, Scrabble of Monopoly.

Hier let je op bij het kopen van tweedehands cadeaus

Om je een extra handje op weg te helpen, zetten we enkele tips voor je op een rij voor het uitzoeken van tweedehands cadeaus.

Tip 1. Zoek iets uit wat bij de ontvanger past
Eigenlijk geldt deze tip voor elk cadeau dat je koopt, nieuw of tweedehands. Bedenk van tevoren goed wat de smaak is van de ontvanger en of de persoon echt iets heeft aan wat je wilt geven. Niks zo vervelend als een cadeau waar je niet op zit te wachten. Enorm zonde als het na enkele dagen ver in de kast belandt.

Tip 2. Zorg dat het product er goed uit ziet
Natuurlijk hoeft een tweedehands product niet te ogen alsof je het net in de winkel hebt gekocht, maar het is wel belangrijk dat het er goed uit ziet. Een spelletje met een gescheurde doos, een boek met vergeelde kast of bloempot met barst kan je beter laten staan.

Tip 3. Kies een product dat niet muf ruikt
Het klinkt misschien een beetje gek, maar ruik altijd even aan spullen voordat je ze koopt. Sommige gebruikte producten kunnen namelijk erg muf ruiken - niet iets wat je aan iemand wil geven.

Tip 4. Kijk of het compleet is
Heeft een product dat je cadeau wilt geven meerdere onderdelen? Controleer dan altijd goed of het helemaal compleet is. Niet zo vervelend als een gezelschapsspel waar kaarten van ontbreken of een boek waar een pagina is uitgescheurd.

Tip 5. Verlaag je budget niet 
Hou voor een tweedehands cadeau ongeveer hetzelfde budget aan dan wanneer je iets nieuws zou kopen. Op die manier wek je niet de indruk dat je tweedehands cadeaus hebt gekocht om goedkoper uit te zijn, maar vooral omdat het duurzamer is. Kies voor een groter cadeau dat voldoet aan het originele budget, of koop er nog iets bij wanneer je iets goedkopers koopt.

Tip 6. Knap het product op
Ben je creatief? Dan kan je misschien zelfs een product helemaal opknappen, waardoor hij weer helemaal als nieuw is. Geef bijvoorbeeld een houten krukje een likje verf of naai leuke patches op een spijkerjas. Zo maak je het cadeau ook nog eens helemaal uniek!

Nieuwe spullen hebben grote impact op het milieu

Een nieuwe spijkerbroek, laptop, bank of auto: alle producten die je koopt, hebben een impact op het milieu. Zo zijn er grondstoffen nodig voor de productie en komen er vervuilende stoffen als CO2 vrij tijdens dit proces.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat de impact van spullen op het milieu vaak nog groter is dan die van vlees eten, autorijden, vliegen of je huis verwarmen. Door minder vaak nieuwe producten te kopen en te kiezen voor tweedehands varianten, kan jij dus je steentje bijdragen aan een duurzamere wereld.

Zijn tweedehands cadeaus verzekerd?

Wanneer je iets tweedehands koopt, krijg je hier soms geen bonnetje bij of garantie op. Vervelend als het in de winkel bleek te werken, maar het cadeau nadat je het hebt gegeven kapot gaat of gestolen wordt. De ontvanger kan het product in dit geval niet meer terugbrengen of kosteloos laten repareren.

Gelukkig hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Want of je nu iets gebruikt of nieuw koopt: spullen vallen onder de inboedelverzekering. Zelfs als je geen aankoopbewijs hebt, kan de ontvanger vaak een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen bij schade of diefstal. Een foto, gesprekshistorie of screenshot van de afschrijving kan vaak worden gebruikt bij het vaststellen van de waarde van een product. Je kan je inboedelverzekering vergelijken om te zien of je ergens anders goedkoper verzekerd bent met dezelfde – of een betere – dekking voor jouw (tweedehands)spullen.

Ben je al om?

Tweedehands cadeaus hoeven dus helemaal niet stoffig of vies te zijn. Waarschijnlijk maak je de ontvanger hartstikke blij met iets wat je speciaal voor diegene hebt uitgezocht. Kies jij volgende keer ook voor een tweedehands cadeau?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Independer.