Vast energiecontract geeft meeste zekerheid

Energiecontract vrouw achter laptop
Getty Images

Vaste contracten voor energie met een looptijd van twee of drie jaar zijn de afgelopen maand zo'n vijf procent goedkoper geworden. Vaste contracten zijn daardoor op dit moment goedkoper dan variabele contracten. Consumenten die in het nieuwe jaar zekerheid willen hebben over de hoogte van de gas- en stroomrekening kunnen dus het beste kiezen voor een vast contract met prijzen onder het prijsplafond.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt ( ACM). Op 1 januari eindigt het prijsplafond. Iedereen gaat dan de tarieven betalen dat in het energiecontract staat. Huishoudens zijn dan niet meer beschermd tegen extreem hoge energieprijzen. Een vast contract van een, twee of drie jaar geeft dan zekerheid over de prijs.

Op dit moment heeft 42 procent van de huishoudens een vast contract, 55 procent een variabel contract en drie procent een dynamisch contract. Bij een vast contract staan de tarieven gedurende de looptijd vast. Bij een variabel contract kan de energieleverancier de prijzen aanpassen. Dat gebeurt meestal twee keer per jaar. Bij een dynamisch contract verschilt de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag.

Transportkosten

Op 1 januari gaan huishoudens meer betalen voor het transport van gas en stroom naar het huis. De belasting op elektriciteit gaat omlaag, en de belasting op gas gaat omhoog. Een gemiddeld huishouden gaat hierdoor ongeveer tien euro per maand meer betalen.

Zonnepanelen

Tien leveranciers bieden huishoudens met zonnepanelen geen vaste contracten aan met een looptijd van twee of drie jaar, zo meldt de ACM. Ook zijn er vier leveranciers die contracten voor deze huishoudens minder aantrekkelijk hebben gemaakt. Bij zeven leveranciers is het wel mogelijk een contract voor langere tijd af te sluiten als er zonnepanelen op het dak liggen.

Leveranciers zijn niet verplicht vaste contracten aan te bieden. Wettelijk is het ook niet verboden om onderscheid te maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen. Leveranciers hebben wel een leveringsplicht. Ze moeten klanten altijd een 'modelcontract' aanbieden. Dat is een standaardcontract met variabele tarieven.

Auteur