Veel voor weinig: baking soda

Dit kan je allemaal met zuiveringszout

Baking soda kent vele benamingen, waaronder maagzout, zuiveringszout, baksoda en E500. De apotheker noemt het witte poeder meestal bij zijn chemische naam: natriumbicarbonaat. Dit is een natuurlijke stof, die je in de keuken kunt gebruiken als rijsmiddel voor brood- en taartdeeg. Het werkt ook als antiklontmiddel.

Zuiveringszout, of baking soda, is een stuk minder agressief dan de bij ons bekendere huishoudsoda. Misschien moet je er even voor omfietsen, want niet elke super verkoopt het wondermiddel. Bij de boerenbondwinkel of een Aziatische toko vind je jumbodozen. De drogist verkoopt meestal kleine pakjes.

Wat kun je ermee?

  • Laten rijzen: in plaats van bakpoeder gebruik je baking soda. Boven 50 graden Celsius begint beslag te rijzen. Het middel is twee keer sterker dan bakpoeder, dus als het recept een theelepel vraagt, halveer dit dan. Een beetje citroen of karnemelk erbij versnelt het rijzen, bij het neutraliseren van zuren komen namelijk belletjes koolzuurgas vrij, oftewel CO2. Baking soda is overigens niet hetzelfde als bakpoeder. Wel bevat bakpoeder vaak een kleine hoeveelheid baking soda.
  • Schoonmaken: spetters op de wanden van de oven of de magnetron verwijder je met een beetje baking soda op een niet-schurend sponsje. Daarna afnemen met lauw water. Hetzelfde geldt voor het douchegordijn, de wasbak, voegen, douche of het bad. Wil je een blinkend toilet? Strooi er een kopje baking soda in en vervolgens een kopje azijn. Laat het even bruisen en borstel daarna. En ook viezigheid op een vloer van hardgebakken tegels krijg je eraf met een paar flinke eetlepels baking soda in een emmer warm water. Tandenborstels reinigen? Meng een kopje water met drie eetlepels baking soda en laat een nachtje staan.
  • Prik maken: pers een citroen leeg in een kan met een liter ­water. Voeg een theelepel baking soda toe en twee eetlepels poedersuiker. Goed roeren. Proost!
  • Vlekken verwijderen: morsig textiel ga je te lijf met een half kopje baking soda opgelost in lauw water. Even deppen, laten intrekken, daarna gewoon in de was. Wel eerst uitproberen op een bedekt stukje.
  • Luchtjes neutraliseren: strooi een theelepel baking soda op de bodem van de afvalbak. Het werkt ook bij luchtjes uit de kattenbak. Of haal geurtjes van de snijplank door het even te schrobben met het witte poeder. Goed afspoelen. Sterke luchtjes uit de koelkast? Zet een geopend pakje achterin en vervang het na een maand.
  • Ontstoppen: net als gewone bijtende soda werkt baking soda goed als afvoerontstopper in gootsteen en douche. Gooi enkele eetlepels in de afvoer en giet er heet water op. Je voorkomt nieuwe verstoppingen door dit wekelijks te herhalen.
  • Niet geschikt voor: poreuze gesteenten, marmer en heel fijne stoffen zoals zijde. Ook aluminium (pannen) kan niet tegen soda-achtige stoffen. Let daarop als je een aangekoekte pan wilt schoonmaken met soda en kokend water. ▪
Bron(nen):

6 Comments

Door Henk (niet gecontroleerd) op zo, 24-7-2016 - 22:23

Kopieer het artikel naar een Worddocument. Verklein de afbeelding, pas de marges aan en het past op een A4

Door Marzanna (niet gecontroleerd) op za, 23-7-2016 - 12:20

Soda! in Oost-Europa zo bekend, overal te koop als levensmiddel, voor bakken b.v. zelf maken zonder te rijzen alle soorten pannenkoeken , drinken, b.v. bij gevoelige opgezette maagklachten na slecht of veel of vet eten klein beetje in het water oplassen en opdrinken gegarandeerd dat de misselijkheid is over,ook schoonmaken b.v. een keer p. kwartaal wasmachines of vaatwasser schoonmaken in plaats van dure tabletten gooien om te ontkalken, veelzijdig in de keuken en huis. In Nederland soda bekend vooral als schoonmaak en ontsmettingsmiddel, das jammer...

Door M-J. (niet gecontroleerd) op di, 21-6-2016 - 14:46

Baking soda heeft een 'zuurtje' nodig om goed te werken. Alleen water is meestal niet voldoende. Dus (appel)azijn, karnemelk of yoghurt toevoegen, afhankelijk waarvoor u het gebruikt natuurlijk.

Door Mw W.P. Spoel (niet gecontroleerd) op di, 21-6-2016 - 13:22

Waar koop je zulke grote hoeveelheden?

Door Ine Sprenger-We... (niet gecontroleerd) op di, 21-6-2016 - 12:20

Hé..hé eindelijk eens een goed middel als Baking Soda in uw artikel uitgelegd. Het is een bekend middel in Amerika, terwijl wij hier nog commerciele rommel werken. Prima..

Door Jenny (niet gecontroleerd) op di, 21-6-2016 - 08:25

Ik had dit artikel wel willen printen, maar dat zijn 3 pagina's omdat je dan ook alle foto's print. Misschien een idee om dit soort artikelen printvriendelijk te maken?