Waarom miljoenen huishoudens een dief zijn van hun eigen portemonnee

Dertig procent van alle Nederlandse huishoudens is nog nooit gewisseld van energieleverancier. Zij betalen onnodig veel voor hun energierekening. Maar ook van de mensen die ooit overstapten, betalen er nu alweer 3,5 miljoen te veel. Wie zijn dat en hoe komt het dat ze zichzelf zo benadelen?

Zeventig procent van alle Nederlandse huishoudens heeft wel eens afscheid genomen van zijn energieleverancier om bij de concurrent een lager tarief te kunnen krijgen. Dat zijn 5 miljoen huishoudens. Allemaal hebben ze ervaren hoeveel je kunt besparen met een overstap, bijvoorbeeld 200 euro per jaar. Je zou verwachten dat zo´n prijsbewuste groep mensen ieder jaar de tarieven checkt en nagaat of ze ergens anders goedkoper uit zijn. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Vorig jaar stapte een recordaantal huishoudens over naar een andere energieleverancier: 1,6 miljoen. Een enorm aantal, maar het is nog niet één derde van het totale aantal dat ooit is overgestapt. Ruim twee derde van alle overstappers blijft na een overstap weer zitten waar ze zitten. Dat zijn zo’n 3,5 miljoen huishoudens.

Tarieven blijven niet laag

Waarom is het erg om na een overstap bij de nieuwe leverancier te blijven? Je betaalt dan toch al minder? Dat denken veel mensen, maar het is een misverstand. Het lage tarief dat je na je overstap betaalt, gaat een jaar later alweer omhoog. Dat komt doordat de leverancier je van een vast laag tarief overzet naar een hoger, flexibel tarief. Bovendien vervalt in het tweede jaar de welkomstkorting. Zo kan het voorkomen dat je weer precies hetzelfde betaalt als vóór je overstap. Of meer.

Ieder jaar overstappen

Om te voorkomen dat je overstapvoordeel wegsmelt, zou je ieder jaar moeten overstappen. Alleen als je ieder jaar onderzoekt welke leverancier de gunstigste aanbieding heeft, kun je er zeker van zijn dat je niet te veel betaalt. Maar ieder jaar overstappen is wel een gedoe. Je moet op het juiste moment tarieven gaan vergelijken, een keuze maken en de overstap regelen. Veel mensen vergeten dat of vinden het te veel moeite. Plus Kostenservice neemt je al dit werk uit handen. Je hoeft je maar één keer aan te melden voor een jarenlange, moeiteloze kostenbesparing. Het eerste jaar bespaar je bijvoorbeeld 175 euro, afhankelijk van het jaarverbruik. Het tweede jaar zorgt Plus Kostenservice ervoor dat je weer een voordelige deal krijgt, zodat je niet ineens meer gaat te betalen. En dat gaat ieder jaar zo door.

Ook meedoen?

Wil je ook meeliften op de expertise van Plus Kostenservice? Meld je dan eenmalig aan op Plus Kostenservice. Je krijgt dan automatisch ieder jaar een voordelig aanbod. Plus Kostenservice onderhandelt hiervoor namens duizenden deelnemers met verschillende leveranciers. Zo hoef je zelf niets te doen en kun je er toch gerust op zijn dat je niet te veel betaalt.