Zo bespaart onze reisredacteur Thijs op dure hotel-extraatjes

Getty Images

Reisredacteur Thijs Joosten sliep deze zomer in 14 hotels tijdens een drieweekse rondreis. Hij verklapt zijn tips om te besparen op vaak peperdure hotel-extraatjes.

Toeslag: vroeg inchecken. Wanneer je ’s ochtends al je kamer in wil, moet je vaak een ‘early check-in’-toeslag betalen.

Bespaartip: stuur het hotel vooraf een mailtje en vraag om een kamer die ’s ochtends al vrij is, bijvoorbeeld omdat je wil rusten na een lange reis. Als je geluk hebt, strijkt het hotel over zijn hart en berekent geen toeslag.

Toeslag: parkeren. Je auto in de hotelgarage parkeren is zeker in grotere steden peperduur. Thijs: “Hotel The Niu Franz in Wenen vroeg liefst 17 euro per nacht om mijn motor te parkeren. Dat had ik nog nooit meegemaakt. In vrijwel alle hotels mag ik mijn motor kosteloos in een verloren hoekje zetten.”

Bespaartip: vraag aan de receptie of er een openbare parkeergarage in de buurt is. Die is meestal een stuk goedkoper.

Toeslag: de minibar. Bijna elke reiziger weet dat drankjes en snacks uit de minibar absurd duur zijn. Maar kijk ook of die fles mineraalwater die voor je op het dressoir staat, wel echt gratis is. Thijs: “Wat attent, dacht ik in een hotel in Roemenië, maar toen ik het kaartje las dat aan de fles hing, zag ik dat hij 5 euro kostte. Thanks, but no thanks!”

Toeslag: het ontbijt. Thijs: “Ik vind het absurd om 15 euro of nog meer te betalen voor twee broodjes of een bordje muesli en een kop koffie. Want meer gebruiken de meeste mensen ’s ochtends niet.”

Bespaartip: als je in een stad slaapt, vind je overal wel een koffiezaakje, waar je voor de helft ontbijt. Of smeer zelf een boterham op bed en drink gratis koffie uit de koffiemachine die vaak op je kamer staat.

Toeslag: het diner. Thijs: “Ik sliep weleens vlakbij de snelweg, waar verder geen restaurants zijn. De menukaart in mijn hotel was dan ook belachelijk overprijsd.”

Bespaartip: vraag bij het boeken of het hotel halfpension aanbiedt. Dat omvat meestal een (vast) driegangenmenu voor slechts 20 of 30 euro meerprijs. “In Hotel Charlotte in het Oostenrijkse Seefeld betaalde ik zelfs maar een tientje extra. En gesmuld dat ik heb…!”

Toeslag: de resort fee. Resorthotels, die vaak een zwembad, een tuin en andere recreatievoorzieningen hebben, brengen soms een dure ‘resort fee’ in rekening. Die kan liefst meerdere tientjes per nacht bedragen. Daarvoor kun je zogenaamd “gratis” gebruik maken van wifi, het zwembad of de koffiemachine op je kamer.

Bespaartip: zeg het bij inchecken dat je geen gebruik zult maken van deze voorzieningen. Of het hotel de ‘resort fee’ schrapt, is de vraag, maar een gesprekje met de front office manager wil weleens helpen.

Toeslag: printen van reisdocumenten. Voor het afdrukken van bijvoorbeeld de instapkaarten voor je vlucht naar huis vragen vele hotels schaamteloos een paar euro per A4’tje.

Bespaartip: je hoeft zulke documenten niet af te drukken. De instapkaart op je telefoon volstaat om op de luchthaven in te kunnen checken.

Tot slot deelt Thijs zijn allerbeste bespaartip: “Boek NOOIT bij een boekingssite zoals Booking.com of Expedia.com, maar altijd rechtstreeks bij het hotel. Dan krijg je gegarandeerd een lagere prijs of een van de genoemde extraatjes gratis en voor niks.”

Auteur