Zonnige bespaartips!

Na regen komt gelukkig zonneschijn! Daarom deze maand zonovergoten bespaartips van Marieke!

Na regen komt zonnebrand

Het heeft zoveel geregend in de mooie mei-maand dat er volgens de statistiek nu veel zon moet komen. Bescherm jezelf goed en goedkoop met bijvoorbeeld Kruidvat Solait Sunmilk, factor 30, kost afhankelijk van aanbieding € 5 voor 200 ml, deze kwam goed uit een recente consumentenbondtest.

If you can’t beat it: eat it!

Niet alleen mooie bloemen en planten zijn in groeimaand mei de grond uit geschoten, onkruid deed hetzelfde. Elke tuin heeft zijn gesel, van zevenblad, paardenbloem of brandnetels die elk jaar de tuin dreigen over te nemen. Laten die nu alle drie eetbaar zijn! Oogst (voordat je ze uittrekt) liefst jonge blaadjes. Je kunt ze lekker klaarmaken.

Gratis kakelverse groente

Van brandnetel kun je soep maken, maar ook thee. Zevenblad kun je van de steeltjes ritsen en als salade eten, maar ook kort koken, waarna het als spinazie smaakt. Dan heb je wel veel nodig. Jonge paardenbloemblaadjes smaken een beetje als rucola, en kunnen goed in een salade, garneren met madeliefjes. Google op ‘recept’ samen met het onkruid van je keuze.

Goedkoop Bakkie Troost

Nederlanders drinken gemiddeld 3 kopjes koffie per dag. Hóe we koffie zetten verschilt inmiddels enorm: met losse koffie in filtermaling, pads, cups of versgemalen bonen. Zo wordt het ene kopje tien keer duurder dan het andere. De duurste capsules komen op ongeveer 40 cent per kopje, de goedkoopste pads (Paco, 36 voor € 1,50 bij Plus, Hoogvliet, Coop, Dirk en Vomar) is dat 4 cent. En Paco kwam lang geleden als lekkerste uit een blinde smaaktest.

Nóg goedkoper Bakkie Troost

Als we toch bezig zijn: bij snelfiltermaling, met de hand gezet of met een koffiezetapparaat is het verschil tussen de duurste en goedkoopste nog groter. Er zijn superdure bonen verkrijgbaar, die je dan ook nog zelf moet malen, maar dezelfde Paco in dezelfde winkels kost ca € 1,89 voor een pond. Zo komt de ouderwetse filterkoffie op circa 2 cent per kopje.

Houden van haken

Wie van haken houdt heeft geluk, er komt zó’n leuk boek uit! Sofie van 8 jaar bedacht avonturen van hoofdpersonen Elfie en Karabauter, Oma Heleen haakte de poppetjes en moeder Roos fotografeerde. In het boek staan de avonturen én de haakpatronen. Je zou dus nu kunnen kopen, wat persoontjes en attributen van het boek haken, en in december alles samen cadeau doen aan een fantasierijk kleinkind.  https://winkel.genoeg.nl/boeken/2113.html met code Vriendin zonder porto.

Repareer en kampeer

Eind juni gaan –als het mee zit- de Repaicafe’s weer open. In juni worden daar van oudsher veel rugzakken, weekendtassen, slaapzakken en tenten binnen gebracht. Bijna altijd is een reparatie mogelijk. Bij slaapzakken is vaak de rits stuk, in rugzakken zit vaak een gat. Je kunt proberen dit zelf vast te repareren, door een rits te vervangen, of de plek waar een gat in een rugzak zit te verstevigen. Eerder maakten we deze reportage.

Wil je kleiner en rustiger wonen: dan is het nu of nooit

De prijs van wat grotere woningen stijgt explosief. Wie kleiner wil gaan wonen en/of naar een wat rustiger deel van Nederland wil verhuizen en nog twijfelt kan het best de knoop doorhakken: dit is het moment, zeker voor wie een afbetaalde hypotheek heeft, krijgt zo meer financiële armslag.
Nog meer besparen? Zie: bespaarboeken.