Een hoog cholesterol, wat zegt dat?

Risicofactor voor hart- en vaatziekten

Het is een standaard onderdeel van bijna iedere gezondheidscheck: het meten van het cholesterolgehalte. Cholesterol is een onmisbare stof voor het lichaam. Een te hoog cholesterolgehalte wordt echter gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Waar ligt de grens?

Even een kleine opfrisser. Cholesterol is een vetachtig, lichaamseigen stof. Het is een bouwstof voor lichaamscellen en nodig voor de aanmaak van vitamine D en gal. De meeste cholesterol wordt door het lichaam zelf aangemaakt en wel in de lever. Daarnaast haalt ons lichaam het uit voeding.

In het ideale geval maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan, maar dat gebeurt niet altijd. Tel daarbij de ongezonde leefgewoontes van tegenwoordig bij op en een hoog cholesterolgehalte is een feit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 25 procent van de mensen tussen de 35 en 70 jaar een te hoog cholesterolgehalte heeft.

Wat is te hoog?

De hoeveelheid cholesterol wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). In het algemeen wordt bij het totaal cholesterolgehalte de volgende indeling aangehouden:

Totaal cholesterolgehalte: Het cholesterolgehalte is:
Lager dan 5 mmol/l normaal
5,0 – 6,4 mmol/l licht verhoogd
 6,5 – 7,9 mmol/l duidelijk verhoogd
Hoger dan 8,0 mmol/l sterk verhoogd

LDL

Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Of, beter gezegd, een hoog LDL gehalte. Er zijn namelijk meerdere soorten cholesterol. LDL wordt het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Deze zorgt voor het transport van cholesterol naar de cellen en spieren. Onderweg nestelt het zich gemakkelijk in de wanden van slagaders waardoor de slagaders kunnen vernauwen en dichtslibben. Dit proces heet slagaderverkalking. Hoe meer de slagaders vernauwd zijn, hoe groter het risico.

HDL

HDL noemen we ook wel het 'goede cholesterol'. HDL transporteert het teveel aan LDL cholesterol naar de lever, waarna het via de darmen en de ontlasting het lichaam verlaat. Om het risico op hart- en vaatziekten vast te stellen, kijkt de arts niet alleen naar het totale cholesterolgehalte maar ook naar de verhouding tussen HDL en het totaal cholesterol (de ratio). Een hoog HDL gehalte is gunstig en een hoog LDL gehalte juist niet.

In balans

Een goede balans tussen LDL en HDL is dus belangrijk. Daar is een formule voor ontwikkeld: de cholesterolratio. Dit is het totale cholesterolgehalte gedeeld door het HDL-gehalte. Deze ratio kan worden verbeterd door een gezonde leefwijze met veel groente en fruit, weinig verzadigd vet, niet roken en voldoende beweging. Als dat niet voldoende helpt, dan kan de arts op basis van uw persoonlijke risicoprofiel cholesterolverlagers (in de meeste gevallen statines) voorschijven.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van de Infolijn Hart en Vaten van de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep.

8 Comments

Door Marie-José (niet gecontroleerd) op di, 13-1-2015 - 14:10

Ik gebruik Arkosterolcapsules en mijn cholesterol is 45% gezakt.

Door H.Hakkeling (niet gecontroleerd) op zo, 11-1-2015 - 19:19

Ik gebruik hennepzaadolie, visoliecapsulses, rode rijst capsules en lecithinepoeder. Mijn cholesterolgehalte is gedaald van 7,4 naar 5,4. Ik kan dit echt aanraden

Door swa (niet gecontroleerd) op zo, 11-1-2015 - 13:07

Statines veroorzaken ernstige spierafbraak. Wordt gemeten met Ck waarde. Wordt door artsen niet automatisch uitgevoerd in het lab, alleen bij ernstige klachten wil men laten meten. Dit moet je ook in het artikel opnemen en niet automatisch artsen en pharmacie industrie na praten

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 11-1-2015 - 11:50

Een te hoog cholesterol zou helemaal niet zo schadelijk zijn als tot nu toe wordt gedacht,(zeker voor ouderen) echter het gebruiken van statines als medicijn heeft enorme bijwerkingen voor de spieren, lever en de nieren, als laatste wordt nu ook het krijgen van diabetes genoemd.Er is veel te vinden over dit onderwerp op internet.Een moeilijke afweging, innemen op stoppen.In mijn geval ben ik gestopt,mijn cholesterol was niet te hoog, maar na een herseninfarct is het voorschrijven van statines standaard.Pas na 3 maanden ernstige bijwerkingen vooral de spieren,nu gelukkig helemaal over! Het is gewoon zo dat artsen veelal een medicatie voorschrijven voor een bepaalde ziekte . Elke specialist heeft een eigen vakgebied, en kijkt niet verder dan zijn specialisme.
Natuurlijk ben ik daar best wat ongerust over, in mijn geval waren ritmestoornissen de oorzaak van het infarct, daar heb ik nu een goede medicatie voor zonder bijverschijnselen, ik heb dus gekozen voor een kwalitatief goed leven.

Door Jan Maas (niet gecontroleerd) op zo, 11-1-2015 - 11:38

Mag ik u in kader van uw artikel over cholesterol van harte het boek van Prof.Dr. Walter Hartenbach (hartchirurg) "de cholesterol leugen" aanbevelen, te koop in de boekhandel ISBN 978-90-202-4394-9.

Door Thomas70 (niet gecontroleerd) op zo, 11-1-2015 - 11:24

De meest eenvoudige en doeltreffende wijze is het regelmatig consumeren van havermout. Gewoon 'smorgens havermout en een havermout koekje bij de thee. Havermout werkt als de HDL. Ook absorbeert het de LDL.

Door m.verhees (niet gecontroleerd) op zo, 11-1-2015 - 11:00

Gebruik ipv de statines RODE GIST RIJSTCAPSULES van Arkopharma en een pilletje vit.D. werkt perfect en de lastige spierproblemen verdwijnen en het cholesterolgehalte daalt.

Door P.D. (niet gecontroleerd) op zo, 11-1-2015 - 09:00

Zo'n 11 jaar geleden werd er pas wat aan het cholesterolgehalte gedaan als het boven 10 mmol/l was. Dit is in de loop der jaren steeds meer naar beneden bijgesteld, zodat steeds meer mensen cholesterolverlagers moesten gaan slikken. Helaas geven die ook veel bijwerkingen, dus of dat nou zo goed is? Ik vraag het me af.