Simvastatine boven de 65 jaar?

In de bijsluiter van de door mij gebruikte Simvastatine staat dat je voorzichtig moet zijn bij gebruik als je 65 jaar of ouder bent. Waarom is dat? Ik ben een man van 74 jaar.
Man (74)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van risicofactoren. De belangrijkste bijwerking van cholesterolverlagende statines is spierpijn, en er zijn heel zeldzame gevallen beschreven van levensgevaarlijke spierafbraak. De kans hierop is hoger als er meer van de werkzame stof in het bloed zit, oftewel als je bloedspiegel stijgt. Als je ouder wordt, gaat de functie van je lever en je nieren wat achteruit, waardoor je een hogere bloedspiegel kunt krijgen, en je hebt sowieso meer kans op problemen als spierpijn en spierafbraak. Bovendien neemt als je ouder wordt het vermogen tot herstel af. Niettemin is leeftijd geen reden om geen statines te slikken. Integendeel: het beschermt tegen hart- en vaatziekten en dat wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. Krijgt u ernstige, niet verklaarbare spierpijn, bedenk dan dat de oorzaak kan liggen bij de simvastatine en waarschuw de arts. Die kan met een eenvoudige bloedtest zien of er sprake is van spierafbraak en hoeveel.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

Reactie toevoegen

13 Comments

Door M voets (niet gecontroleerd) op do, 31-1-2019 - 18:53

Ga naar een heel goede neuroloog. Aan de statige kleeft zeker een bijwerking. Slik niet alles wat men voorschrijft

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 28-3-2018 - 19:44

@Tanja, statines zorgen voor tekorten aan stoffen als Q10 en vetoplosbare vitaminen en omega 3. Kan je op internet vinden.
Bij zowel cholesterolproblemen, fibromyalgie en problemen met de amandelen spelen - onevenwichtige - voeding en tekorten aan diverse voedingsstoffen een rol. Al dan geen medicijnen kan een lastige afweging zijn. In elk geval zorgen voor wat aanvulling van stofjes; sowieso voor de hele gezondheid.

Door Tanja (niet gecontroleerd) op wo, 28-3-2018 - 12:54

Mijn moeder heeft een verhoogde cholesterol waarde 6.9. De praktijkondersteuner van haar huisarts behandelde deze zaak en ze heeft simvastatine voorgeschreven gekregen omdat ze al vaker deze verhoogde cholesterolwaarde had.
Mijn moeder heeft veel fybromialgie en ernstige artrose daarnaast heeft ze enorme tongzillen waardoor ze zowiezo problemen heeft met slikken. Laatst had ze een ontsteking en haar tongzillen hadden een afmeting van een aardappel waardoor ze ook moeite had met ademhaling. Mijn vraag a u zou zijn is dit wel verstandig om juist simvastatine voor te schrijven met de kennis van de bijwerkingen en de klachten van mijn moeder.
De praktijkondersteuner heeft haar 20mg voorgeschreven.

Door G.Segers (niet gecontroleerd) op di, 3-11-2015 - 18:51

Gebruik nu ongeveer 1 jaar Simvastatine en heb regelmatig rugpijn op een vaste plek net onder of op mijn linker schouderblad,zijn pijnscheuten die een paar tellen duren.Zowel bij rust en beweging komt het voor.

Door Dorien (niet gecontroleerd) op zo, 25-1-2015 - 15:07

Gebruik van dit medicijn is gevaarlijk, lees het boek van Dr lenkei, de grote leugen cholestorol.cholestorol hebben we nodig, alleen maar goed voor de farmaceutische industrie, mensen word wakker, wees zuinig op je lichaam, de meeste geven meer uit aan hun auto dan aan hun gezondheid, eet gezond met de goede vetten, geen bewerkt voedsel, dat is allen maar vulling, endoetons lichaam geen goed, Waaron zijn er zoveel mensen ziek, omdat er zoveel medicijnen voor geschreven worden , en omdat er zoveel aanverdiend word , men is er niet op uit omde mens beter te maken, daar verdient menniets aan , ziek maken is hun motto, neem verantwoording voor je gezondheid.

Door Zefke (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2015 - 21:57

Ik kreeg lipitor nadat ik een lichte TIA had gehad.later kreg ik last van pijnen op plaatsen waar ik in het verleden blessures had gehad.gekneusde ribben,precies dezelfde pijnen kwamen terug.omdat ik in behandeling was bij de fysiotherapeut ,was een broer van mijn huisarts,kreeg ik van hem de tip om met de lipitor te stoppen.gestopt en na een half jaar waren mijn klachten weer verdwenen.
Enkele jaren later kreeg ik weer een vermoedelijke TIA en kreeg nu pravastatine voorgeschreven omdat dit nieuw was en beter voor de oudere.gevolg weer spier en andere pijnen.gestopt en een half jaar later weer normaal.We weten dat cholesterol diverse functies, maar alle functies en hoe het werkt in samenhang met andere dingen ,hier weet men nog weinig van.Gebruiken of niet moet iedereen zelf beslissen ,ik wou alleen mijn ervaring met anderen delen.

Door Van Leeuwen (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2015 - 17:34

Ziek als een hond kon niet meer lopen zat de hele dag op de stoel en dee niets meer. Ik slikte simvastatine toen ik in het ziekhuis kwam moest ik onmiddellijk stoppen. De dokter zij dit middel is erger als de kwaal. Het is allemaal troep bewuster gaan eten dat is de oplossing. Let op je een eten en ga bewegen.

Door Tineke Titulaer op do, 22-1-2015 - 15:55

Door een andere oorzaak had ik veel last van kramp. Bij een bloedonderzoek bleek dat mijn cholesterol niet goed was en schreef mijn huisarts (een enorme paniekzaaister) een statine voor. Met de kramp moest ik leren leven. Het gevolg was dat ik bijna geen beweging meer kon maken of de kramp schoot in mijn benen. Ik heb het al heel snel weer ingeleverd. Het cholesterolprobleem is opgelost door het iedere dag drinken van een klein flesje ..... Mijn krampprobleem is bijna geheel opgelost dankzij mijn drogist (nog een echte, die mij Magnesium aanraadde) .

Door Annabel (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2015 - 15:53

Ik heb het boek de cholesterolleugen gelezen en zoals
ik het begrijp wordt aterosclerose niet door cholesterol veroorzaakt maar een combinatie van andere factoren. Zeer interessant boek! Wschl.zal als je 9 hebt het nodig zijn maar 6 is normaal, artsen zien dit liever naar 2 gaan maar cholesterol heb je nodig voor o.a. de spijsvertering.

Door PD (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2015 - 13:47

Als je op internet kijkt wat de gebruikers van Crestor vinden, vind je juist heel veel klachten. Mijn internist wilde het dan ook niet voorschrijven vanwege de vele bijwerkingen. Nog erger dan Simvastatine.