Simvastatine boven de 65 jaar?

In de bijsluiter van de door mij gebruikte Simvastatine staat dat je voorzichtig moet zijn bij gebruik als je 65 jaar of ouder bent. Waarom is dat? Ik ben een man van 74 jaar.
Man (74)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van risicofactoren. De belangrijkste bijwerking van cholesterolverlagende statines is spierpijn, en er zijn heel zeldzame gevallen beschreven van levensgevaarlijke spierafbraak. De kans hierop is hoger als er meer van de werkzame stof in het bloed zit, oftewel als je bloedspiegel stijgt. Als je ouder wordt, gaat de functie van je lever en je nieren wat achteruit, waardoor je een hogere bloedspiegel kunt krijgen, en je hebt sowieso meer kans op problemen als spierpijn en spierafbraak. Bovendien neemt als je ouder wordt het vermogen tot herstel af. Niettemin is leeftijd geen reden om geen statines te slikken. Integendeel: het beschermt tegen hart- en vaatziekten en dat wordt steeds belangrijker naarmate je ouder wordt. Krijgt u ernstige, niet verklaarbare spierpijn, bedenk dan dat de oorzaak kan liggen bij de simvastatine en waarschuw de arts. Die kan met een eenvoudige bloedtest zien of er sprake is van spierafbraak en hoeveel.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

16 Comments

Door Katharina (niet gecontroleerd) op di, 26-5-2020 - 18:05

Ik heb ook fybromyalgie,mijn waarden staan aan 5,5 wat denkt U daarvan?

Door nan (niet gecontroleerd) op zo, 19-1-2020 - 15:46

is zulk gif je krijgt krampen in spieren en gewrichten een cholesterol van beneden de 10 is niet teveel, immers bestaat je hele lichaam daaruit om te smeren ook gewrichten! leugen is het hele cholesterol verhaal kijkin boekhandel

Door nanne (niet gecontroleerd) op zo, 19-1-2020 - 15:42

k zou dat hele STATINNES VERHAAL SNEL VERGETEN!! het is gif wat je gewrjchten en spieren laat verharden( uitdrogen) ik heb een super arts neem af en toe gelanentine, spieren los rugpijn over

Door J. Thijssen (niet gecontroleerd) op za, 18-1-2020 - 10:01

Heb jarenlang statines geslikt. Kan hierdoor niet meer lopen. Gebruik momenteel rode gist rijst. Lopen komt niet meer terug, maar de pijn t.g.v. statines is verdwenen.

Door Chrissie (niet gecontroleerd) op vr, 17-1-2020 - 19:54

Cholesterol wordt vaak gezien als de oorzaak van vaatschade, in feite poogt het cholesterol (type LDL) de schade aan de bloedvaten te herstellen, waardoor er vetdepots ontstaan Cholesterolverlagende statines vormen een van de meest gebruikte groepen geneesmiddelen ter wereld. Tevens behoren ze waarschijnlijk tot de meest ineffectieve medicijnen en hebben wel gevolgen voor de gezondheid. Ze worden in verband gebracht met de ziekte van Parkinson en paradoxaal genoeg met hartaandoeningen. Ze hebben een uitwerking op de energieproductie en hebben veel bijwerkingen. Deze bijwerkingen worden enigszins tegengegaan door een supplement met Q10 en extra magnesiumtauraat te nemen.

Door M voets (niet gecontroleerd) op do, 31-1-2019 - 18:53

Ga naar een heel goede neuroloog. Aan de statige kleeft zeker een bijwerking. Slik niet alles wat men voorschrijft

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 28-3-2018 - 19:44

@Tanja, statines zorgen voor tekorten aan stoffen als Q10 en vetoplosbare vitaminen en omega 3. Kan je op internet vinden.
Bij zowel cholesterolproblemen, fibromyalgie en problemen met de amandelen spelen - onevenwichtige - voeding en tekorten aan diverse voedingsstoffen een rol. Al dan geen medicijnen kan een lastige afweging zijn. In elk geval zorgen voor wat aanvulling van stofjes; sowieso voor de hele gezondheid.

Door Tanja (niet gecontroleerd) op wo, 28-3-2018 - 12:54

Mijn moeder heeft een verhoogde cholesterol waarde 6.9. De praktijkondersteuner van haar huisarts behandelde deze zaak en ze heeft simvastatine voorgeschreven gekregen omdat ze al vaker deze verhoogde cholesterolwaarde had.
Mijn moeder heeft veel fybromialgie en ernstige artrose daarnaast heeft ze enorme tongzillen waardoor ze zowiezo problemen heeft met slikken. Laatst had ze een ontsteking en haar tongzillen hadden een afmeting van een aardappel waardoor ze ook moeite had met ademhaling. Mijn vraag a u zou zijn is dit wel verstandig om juist simvastatine voor te schrijven met de kennis van de bijwerkingen en de klachten van mijn moeder.
De praktijkondersteuner heeft haar 20mg voorgeschreven.

Door G.Segers (niet gecontroleerd) op di, 3-11-2015 - 18:51

Gebruik nu ongeveer 1 jaar Simvastatine en heb regelmatig rugpijn op een vaste plek net onder of op mijn linker schouderblad,zijn pijnscheuten die een paar tellen duren.Zowel bij rust en beweging komt het voor.

Door Dorien (niet gecontroleerd) op zo, 25-1-2015 - 15:07

Gebruik van dit medicijn is gevaarlijk, lees het boek van Dr lenkei, de grote leugen cholestorol.cholestorol hebben we nodig, alleen maar goed voor de farmaceutische industrie, mensen word wakker, wees zuinig op je lichaam, de meeste geven meer uit aan hun auto dan aan hun gezondheid, eet gezond met de goede vetten, geen bewerkt voedsel, dat is allen maar vulling, endoetons lichaam geen goed, Waaron zijn er zoveel mensen ziek, omdat er zoveel medicijnen voor geschreven worden , en omdat er zoveel aanverdiend word , men is er niet op uit omde mens beter te maken, daar verdient menniets aan , ziek maken is hun motto, neem verantwoording voor je gezondheid.