Charles Groenhuijsen: 'Leeftijd'

Charles Groenhuijsen
Getty Images

Ik ben nog uit de tijd dat je op de ­lagere school (die toen ‘grote school’ heette) leerde ­hoofdrekenen. Ik weet dus hoeveel 20 procent van 70 is. U ook? Inderdaad: 14. En 70-14=56. En 70+15=85.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Vanwaar deze suffe sommetjes? Het gaat over het verschijnsel dat we vaak denken dat we jonger zijn dan we zijn. Je bent op een schoolreünie en denkt: ‘Allemachtig, wat een oude koppen allemaal!’ Eh… weleens in de spiegel gekeken? We houden onszelf voor de gek.

Ons wensdenken maakt ons wijs dat we 20 procent jonger zijn dan we zijn, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dan ben ik in gedachten dus 70-14=56 (ik word in april 70). Maar… dat was ik in 2010. Onze kinderen waren teenagers en ik had nog geen grijs haar.

Ook tóen dacht ik al – net als veel leeftijdgenoten – jonger te zijn: geen fitte vijftiger maar een frisse veertiger. En voor mijn gevoel had ik de jaren van ‘jong en onweerstaanbaar’ nog maar nét achter me gelaten.

Dan dat sommetje 70+15=85. Wie eenmaal mijn leeftijd heeft bereikt, wordt gemiddeld 85 jaar. Tegen die tijd is het statistisch gezien wel met me gedaan. Kies maar: de poort naar de hemel, de eeuwige jachtvelden of het grote ­eeuwige niets. Ik heb me heilig voorgenomen die statistiek te verslaan, maar je moet ook realistisch zijn. Kees van Kooten (82) zei ­jaren geleden eens: “Ik leef nog ­ongeveer twee honden.” Een hond wordt met een beetje mazzel 14. Twee honden is dus bijna 30 jaar levensverwachting. De ­artistieke levensgezel van Kees, de ­onvolprezen Wim de Bie, heeft het gemiddelde niet gehaald. Hij overleed in 2023 op 83-jarige leeftijd. 

Stel, ik blijf tot mijn 85ste columns voor dit prachtblad schrijven. Ik beloof u nu alvast dat ik in de Plus Magazine van maart 2039 terugkom op de column die u nu leest. En zelfs dán ben ik nog een jong broekie vergeleken met de goede Koos Postema die zijn columns tot zijn 91ste volhield.

Voel ik me over 15 jaar nog steeds 20 procent jonger? Even rekenen: 85 min 20 procent is… bijna 70. Mijn leeftijd van nú dus. De 85-jarige Charles mijmert dan over de tijd dat hij in 2024 een jongeling van nog maar 70 was. Dan tik ik misschien licht bibberend, maar hopelijk nog helder van geest, deze ­beginzin: ‘Ik ben stiekem jaloers op jeugdige types die nog maar 70 jaar zijn. Zij zijn nog jong, maar denken nóg ­jonger te zijn.’

Maar stop toch met die illusies. Laten we ophouden met het geklets over die 20 procent. Leef nu! Ga voor 100 procent én 100 jaar. Afgesproken?

Reacties, suggesties? Graag! (Scroll verder naar onderen om te reageren)

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

 

TV-presentator, journalist en schrijver Charles Groenhuijsen (69) laat zich graag inspireren door alles wat goed gaat in de wereld.

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.