Harold Hamersma: 'Belletjeswijnen'

Harold Hamersma
Hadewych Veys

In januari ligt in het kader van ‘het goede voornemen voor 2024’ een advies om alcoholvrije wijn te gaan drinken voor de hand. Helaas ben ik er in al die jaren nog niet in geslaagd om echt lekkere exemplaren te vinden.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Op een zeker moment dacht ik dat ik een vorm van tunnelvisie had ontwikkeld: geen alcohol, dus niet lekker. Om te ontdekken of er wellicht toch licht aan het einde van die tunnel was, had ik afgelopen zomer zodoende mijn complete De Grote Hamersma-proefpanel opgetrommeld, bestaande uit vijf wijnprofessionals. En om te voorkomen dat de uitslag vervolgens gebaseerd was op onze nuffige neusjes, minzame mondjes en professionele smaakpapillen, had ik ook nog drie ‘gewone’ liefhebbers uitgenodigd. Aldus beoordeelden wij blind 148 proefflessen. De gezamenlijke bevindingen bleven echter dezelfde: op hun best waren enkele exemplaren best aardig.

Gelukkig is het nog geen 2024. En daarbij verschijnt dit nummer halverwege december. Daarin vond ik een mooie aanleiding om u deelgenoot te maken van ‘het goede voornemen’ dat mijn vrouw en ik al jaren in de praktijk brengen: vaker mousserende wijn drinken. Weliswaar wordt ruim 90 procent van alle belletjeswijnen hier in de feestmaand gedronken, maar wij maken daar graag een uitzondering op. En wij zijn niet de enigen. Mousserende wijn vindt tegenwoordig het hele jaar door gretig aftrek. Als een van de redenen wordt nota bene aangevoerd dat de oplopende temperatuur door klimaatverandering daar debet aan is: dan hebben we extra behoefte aan ‘iets fris’. Tel daarbij op dat ook het aanbod steeds groter en, vooral ook, betaalbaarder wordt.

Ziehier dan ook mijn kleine maar fijne selectie. Eentje die in december goed van pas komt, maar evenzeer nog smaakt als kerstboom en oliebollen weer verleden tijd zijn. Overigens, om te voorkomen dat u nu denkt wij alleen maar aan het slempen zijn, kan ik u geruststellen. Een eerder goed voornemen was om twee dagen per week helemaal geen alcohol te drinken, waardoor onze vrijwillige drooglegging jaarlijks ruim honderd dagen bedraagt. En dat zijn er beduidend meer dan die 31 van Dry January. Aan u welk goede voor­nemen u omarmt. Wellicht alle twee?

Krone op het werk

Door wijnproducent de Twee Jonge Gezellen in Tulbagh op de champagnemanier gemaakt: de zogeheten méthode­ cap classique. Mede met dank aan de twee andere gezellen in deze blend: de druiven pinot noir en chardonnay, ‘s nachts geoogst en dus lekker cool. Mollige mousse, veel appel­frisheid, citrus en een amandeltje na. Gezellig prijsje bovendien.

Krone 2021, Brut, Tulbagh, Zuid-­Afrika, €9,99. Albert Heijn

Comt-ie!

Niet de meest diepgravende of complexe uitvoering, maar voor een zeer vriendelijke prijs schenkt u een champagne die goed droog is zonder zuur te zijn, die fruit biedt en aangenaam ­nablijft. En dat kun je van veel duurdere exemplaren lang niet altijd zeggen.

Comte de Brismand, Brut Réserve, Champagne, Frankrijk, €15,99. Lidl

Pro prosecco

Beknibbel niet op prosecco. Wie er per se eentje met een schroefdop van een eurootje of vijf wil: vooral doen! Maar echt lekker is wat anders. Daarvoor moet iets dieper in de buidel getast worden. Dan zijn geur en smaak hoog opgetast. Mollige mousse, rijpe perzik, zachte appel, een vleugje amandel en minzame zuren. Lijkt op het oog ‘extra droog’ vanwege de duiding ‘extra dry’, maar dat betekent nou juist dat-ie wat minder droog is.

Masót 2022, Extra Dry, Prosecco, ­Italië, €13,99. Grapedistrict

Harold Hamersma
Hadewych Veys

 

Harold Hamersma (66) proeft voor zijn wijnkoop-website De Grote Hamersma jaarlijks zo’n 8000 wijnen. Iedere maand selecteert hij voor Plus Magazine een opvallend trio. Ditmaal zijn dat drie wijnen uit Rioja.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.