Meester Frank Visser: 'Gratis airmiles'

Meester Frank Visser 2023
Hadewych Veys

Een goede vriend bracht de voordelen van een American Express Gold Card onder mijn aandacht. “Wordt werkelijk overal ter wereld geaccepteerd”, wist hij. “En voor elke met deze kaart bestede euro krijg je een airmile cadeau bij onze nationale ­luchtvaartmaatschappij. Maar dan moet je wel de ­speciale ­American Express Flying Blue nemen.” Ik ­reageerde aanvankelijk wat sceptisch.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

“Volgens mij kun je met die kaart in ­Nederland nergens terecht”, somberde ik. Maar dat bleek volgens hem best mee te vallen. “Steeds meer winkels en restaurants accepteren ­American ­Express, zelfs bij de supermarkt.” En inderdaad, bij de Jumbo en de Hema kun je gewoon met deze kaart ­betalen.

Hij somde de verdere voordelen op en dat was niet mis. Alles wat je met de kaart koopt, is 180 dagen verzekerd tegen diefstal of breuk. Voor elke met de kaart geboekte reis krijg je er een ­gratis ­annulerings- en ongevallenverzekering bij. En dan die dienstverlening… Onlangs was hij geconfronteerd met een ­ongeval in het buitenland en werd hij prima geholpen. 

Ik was nog niet overtuigd. Toen toverde hij de troefkaart uit de mouw. Als nieuwe ­kaarthouder zou ik 20.000 KLM/Air ­France-airmiles cadeau krijgen. Ik was om en meldde mij enthousiast aan. Ik kreeg de kaart per ommegaande toegezonden.

Na een weekje belde ik met het ­service­nummer omdat de airmiles nog niet waren bij­ge­schre­ven. Dat kon kloppen, want, meldde de dame aan de telefoon, die kreeg ik pas als ik eerst ­voldoende had besteed met de kaart. “Binnen drie maanden €1500”, wist ze. “Dat staat in onze voorwaarden.”

Dus stond mij nog maar één ding te doen: met de kaart flink inkopen. “Leuk”, ­reageerde mijn vrouw. Om te beginnen nieuwe schoenen voor haar en voor mij. Maar dat lukte niet ­zomaar. Onze vaste schoenenwinkel gaf snibbig te kennen geen ­American ­Express te accepteren. “Dat is dan hun probleem”, foeterde ik tegen mijn vrouw. Bij de winkel ernaast konden we wel prima terecht. Maar ja, nog €1300 te gaan. Nu waren we ook wel toe aan een nieuw bed. Met een beetje geluk zouden we de €1500-grens makkelijk halen. Dus de beddenspeciaalzaken gecheckt. Maar nee hoor, niemand die de kaart wilde accepteren.

Kijk, dan word ik narrig. Die 20.000 bonus miles ­werden bovendien een beetje een obsessie. Ik moest en zou ze hebben. Nogmaals op internet gekeken. Bingo, een groot meubelwarenhuis verkocht ook kwaliteitsbedden en accepteerde… jazeker, mijn Gold Card! Wij erheen. Na uren kijken, proefliggen en prijzen vergelijken hadden we het bed van onze dromen. Met ­alles erop en eraan. Pittig ­geprijsd, maar ja, wel met uitzicht op de ­beloofde ­airmiles.

Na het ondertekenen van het ­koopcontract begaf ik mij met mijn Gold Card naar het betaalpunt. “Ik hoop dat ik voldoende ­betaallimiet heb”, grapte ik nog. Maar toen gebeurde het. ‘Kaart geweigerd’ zei de betaalcomputer. Nog een keer ­tevergeefs ­geprobeerd.

“Hoe kan dat nou”, stotterde ik. “Wij accep-teren geen ­American Express Cards”, wist een ­medewerker. “Maar dat is van de ­zotte”, protesteerde ik. “Ik heb het vanochtend nog opgezocht. Dit ­warenhuis accepteert deze kaart wel degelijk.” De medewerker knikte begripvol. “Klopt,” gaf hij mij gelijk, “maar wij maken geen onderdeel uit van dit warenhuis. Wij zijn een shop-in-shop. Wij huren als het ware een plek hier, maar zijn zelfstandig.”

Moegestreden keerden wij huiswaarts. “Geen ­gratis airmiles. Het is gewoon niet eerlijk”, morde ik. “Maar wel een prachtig bed”, lachte mijn vrouw.

Televisiepersoonlijkheid mr. Frank Visser (72) geeft elke maand een kijkje in de keuken van de rechtspraak.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 
  • Meester Frank Visser

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.