55-plussers veel positiever tegenover coronavaccin dan jongeren

Zo'n 86 procent van de 55-plussers is van plan zich te laten vaccineren. Jongeren tussen 18 en 34 jaar zijn minder positief over het vaccin: 65 procent van hen wil de prik. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos en de NOS.

Landelijk gezien zegt drie op de vier Nederlanders zich ‘zeker wel’ of ‘waarschijnlijk wel’ te willen laten vaccineren tegen corona. De bereidheid tot het nemen van een vaccin wordt daarmee steeds hoger, in december lag het percentage op 69 procent en in november nog op 66 procent.

Scepsis

Weigeraars en twijfelaars noemen verschillende redenen voor hun scepsis. Zo zijn ze niet zeker van de veiligheid en de effectiviteit van de vaccins en zijn ze bang voor bijwerkingen. Ook wacht een deel van de twijfelaars liever tot andere Nederlanders zich hebben laten vaccineren.

Startsein vaccineren

De eerste zorgmedewerkers zijn inmiddels gevaccineerd in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In maart start de vaccinatie van thuiswonende 60-plussers.  Jongere mensen worden vanaf april opgeroepen een prik te komen halen. Bekijk hier wanneer u wordt opgeroepen.

Bronnen: Ipsos, NOS, ANBO