Alsnog op vakantie dankzij de ‘coronavoucher’

Een vliegvakantie naar het buitenland is nu door de coronacrisis onmogelijk. Krijg je het geld van je geannuleerde reis terug?

Ik ga binnenkort op vakantie. Gaat dat door?

Nee. Er geldt tot minstens 31 maart een reisstop omdat de meeste landen geen buitenlanders meer toelaten. En misschien wel tot in mei. Dat is een unieke situatie die nog nooit is voorgekomen. Bij KLM staan bijvoorbeeld bijna alle vliegtuigen aan de grond. Reisorganisaties en vliegmaatschappijen hebben geen inkomsten en dreigen snel in grote problemen te komen. Minister Blok van buitenlandse zaken zegt hiervoor begrip te hebben. Hij gaat het bespreken in het kabinet. Reis- en vliegbedrijven krijgen misschien staatssteun om te voorkomen dat ze failliet gaan.

Krijg ik nu mijn geld terug?

Nee. Als een reisbedrijf alle klanten tegelijk moet vergoeden, zou het binnen de kortste keren failliet gaan. Daarom hebben de Nederlandse reisbedrijven, verenigd in de ANVR, de ‘coronavoucher’ bedacht. Dat is geldig vanaf 16 maart. Reizigers kunnen hiermee hun geannuleerde reis later opnieuw boeken. Binnen een jaar na uitgifte kunnen ze alsnog op vakantie. Maar zo'n coronavoucher geldt alleen voor reizen die onder de garantie van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vallen. Een extra reden dus om altijd je vakantie te boeken bij een bedrijf dat bij de SGR en/of ANVR is aangesloten.

Maar wat als mijn reisorganisatie binnen dat jaar failliet gaat?

De corona-voucher stelt de reissom veilig, mocht de reisorganisatie in financiële problemen komen.

Geldt de coronavoucher ook voor vliegtickets?

Nee, alleen voor pakketreizen, dus vlucht en verblijf in één.

Mijn familie of vrienden zijn nog op hun vakantiebestemming. Hoe komen zij thuis?

Reisorganisaties spannen zich tot het uiterste in om naar schatting 50.000 Nederlanders die nog op hun vakantiebestemming zijn, terug te halen. Alleen al in Spanje zijn dat er zevenduizend. Sommige kunnen met de oorspronkelijke gepland vlucht terug. Andere worden met speciale vluchten gerepatrieerd.

Ik wil een reis boeken voor het najaar, als het virus hopelijk is uitgewoed. Kan dat?

Ja, hoor. Je hebt nu volop keuze. Boek wel een pakketreis, dus vlucht en verblijf in één, en uitsluitend bij een bedrijf dat bij de ANVR is aangesloten. Dan worden er maatregelen genomen als er een probleem met je reis ontstaat.

Voor wie meer wil weten over reizen en het coronavirus, ga naar www.anvr.nl en klik op “belangrijk nieuws”.