Amerikaanse deskundigen: 'Blijf thuis voor coronavirus'

Ouderen en zieken kunnen beter zoveel mogelijk thuis blijven, om besmetting met het COVID-19 virus te voorkomen. Dat adviseert het Amerikaanse centrum voor infectieziektebestrijding CDC. In Nederland geldt zo’n advies niet.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Het US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adviseert oudere volwassenen en om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook mensen met een chronische aandoening zoals hartziekten, longziekten of diabetes krijgen dit advies. Dus niet naar de film, winkelen op een drukke zaterdag, naar de kerk of op een vliegtuig stappen. Het CDC adviseert verder om voldoende medicijnen en eten in huis te halen, zodat je de deur ook daarvoor niet uit hoeft. De reden is dat ouderen ongeveer twee keer meer risico lopen om flink ziek te worden van het virus, aldus het CDC. Bij jongeren of mensen zonder chronische ziekte verloopt de infectie meestal ongemerkt of met milde symptomen. Twee vooraanstaande infectiologen vinden zelfs dat alle 60-plussers beter menigten kunnen vermijden, voegt nieuwszender CNN toe.

Niet nodig

In Nederland krijgen twee groepen mensen  het advies thuis te blijven. Groep 1: mensen met een huisgenoot die besmet is met COVID-19,  of groep 2: mensen die in een gebied zijn geweest waar het coronavirus heerst en die verkoudheidsklachten of koorts hebben. Dus zeker niet alle ouderen of mensen met een chronische ziekte. Eén op de vier Pluslezers (27%) blijft momenteel toch zoveel mogelijk thuis uit angst buiten besmet te raken met het coronavirus. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 3.200 lezers op deze site. “Ik heb voor een paar weken eten ingeslagen”, reageert een 72- jarige Pluslezer.

Meer lezen over het coronavirus?

Lees hier het dossier: www.plusonline.nl/coronavirus

Lees hier de vragen en antwoorden van het RIVM.