Bijna de helft van alle covidpatiënten verlaat ziekenhuis met complicaties

Bijna de helft van alle covidpatiënten verlaat het ziekenhuis met een of meer complicaties. Ook jonge patiënten, voorheen gezonde jongeren, die niet op de intensive care hebben gelegen, kunnen kampen met onder meer nierproblemen, hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De resultaten komen uit onderzoek onder ruim 70 duizend Britse covidpatiënten in ruim driehonderd ziekenhuizen. Het onderzoek is vrijdagmorgen gepubliceerd in vakblad The Lancet.

'Zeer herkenbaar', noemt internist en hoogleraar Joost Wiersinga de resultaten in de krant. De arts ziet een vergelijkbaar beeld in het Amsterdam UMC. De cijfers maken inzichtelijk hoe ernstig de nasleep kan zijn, zeker op korte termijn, zegt hij, en hoeveel extra werk dat voor de zorg zal opleveren.

Ernstiger verloop

Bij patiënten met onderliggende aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk traden vaker complicaties op. Hetzelfde gold voor mannelijke en oudere patiënten. Uit eerder onderzoek is ook al gebleken dat bij deze groepen de infectie vaak ernstiger verloopt.

Maar ook jonge en gezonde patiënten kampen met langdurige klachten. Van alle twintigers hield ruim een kwart aan de ziekenhuisopname een complicatie over, van alle dertigers ruim een derde.

Zeer ernstige ziekte

"Het laat opnieuw zien dat covid een zeer ernstige ziekte is, die ook bij redelijk gezonde mensen tal van organen kan aantasten", zegt Wiersinga tegen de Volkskrant. Het is een boodschap die niet vaak genoeg kan worden herhaald, zegt hij, nu ook in zijn ziekenhuis het aantal covidpatiënten weer stijgt.

Gedacht wordt dat veel van de complicaties gevolgen zullen hebben voor de lange termijn.

 

Bron(nen):