Corona? Niks is meer normaal

Getty Images

De coronapandemie zorgt voor veel angst. Verjaardagen en familiedagen moeten worden uitgesteld en gezellige bezoekjes bij opa en oma zitten er voorlopig ook even niet in. “De angst om corona te krijgen bestaat altijd,” laat de 87-jarige Henk Griffioen weten. Zorgeloos naar de winkel gaan of een frisse neus halen kan even niet, het is altijd uitkijken. Alleen door de komst van de vaccinaties en de daling van het aantal besmettingen ontstaat er weer een optimistische blik op de toekomst.

PlusOnline heeft onderzoek gedaan naar de effecten van de coronapandemie op 50-plussers. Hoe ervoeren zij de pandemie en op welke manier is hun leven veranderd?

Henk(87) en zijn vrouw Ada(83) wonen in Assen. Daar proberen zij de coronapandemie zo goed mogelijk door te komen. Weinig bezoek en weinig uitstapjes maakt het leven zwaarder en ongezelliger. Ze missen vooral hun familie. De wekelijkse familie bezoekjes zitten er amper of niet meer in, mede door de lange reistijd, en de RIVM-richtlijnen laten ze nu niet toe. De vaccinaties, die nu goed op stoom zijn gekomen, houden de geest positief.  

Allebei zijn ze tweemaal gevaccineerd. Dat is voor beiden een geruststelling.. Zodra het virus is geluwd en de coronamaatregelen het weer toelaten willen Henk en Ada met de hele samenkomen. “Het eerste wat wij gaan doen zodra het weer kan is met de hele familie bij elkaar zijn en dikke knuffels vooraf. Zonder mondkapjes en 1,5 meter afstand,” zeggen Henk en Ada Griffioen.  

Niet alleen Henk en Ada ervaren de coronapandemie op deze manier. Uit het onderzoek onder de 50-plussers blijkt dat het een groot deel van deze groep dit zo ervaart. Wel is het zo dat de mensen met een onderliggende ziekte en mensen die ouder zijn dan 75 voorzichter zijn dan de overige doelgroep. Een 76-jarige vrouw uit Arnhem laat weten dat haar leven een stuk eenzamer is geworden sinds haar man is overleden aan corona begin april 2020. Tijdens de coronapandemie ziet zij haar familie weinig, en door de artrose in haar been wordt bewegen steeds lastiger. Ze hoopt dat de coronacrisis snel tot een einde komt en ze haar geliefden gauw weer kan vasthouden.

In Nederland is protest tegen de coronamaatregelen een bekend fenomeen. Voor deze mensen kan de 66-jarige Ingeborg uit Diemen geen begrip opbrengen. Niet alleen Ingeborg maar vele anderen vinden dit gedrag ronduit asociaal. “Het leven van anderen is in gevaar,  terwijl deze protesteren omdat ze eventjes niet op een terrasje kunnen zitten. Gewoon belachelijk,” vertelt Ingeborg. Ook Henk Griffioen heeft er moeite mee: “Ik sta vaak versteld en het stemt mij ook wel droevig dat grote groepen mensen alleen met hun eigenbelang bezig zijn en zo slecht geïnformeerd lijken. Ik snap niet hoe mensen zo kortzichtig kunnen zijn.”.

Zelfs als het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd zou 73% van de ondervraagden het dragen van een mondkapje willen handhaven. Ook een vaccinatiepaspoort voor mensen met contactberoepen zouden zij een slim idee vinden. ‘Safety first’ is hierbij het motto volgens hen. Ook hopen zij dat voor de jongeren de coronamaatregelen snel zullen versoepelen. “Voor ons is deze coronapandemie akelig, maar voor de jongeren helemaal. Sociale contacten zijn erg belangrijk. Dat moet niet worden onderschat.”

Al met al vinden de meeste ondervraagden het een turbulente en akelige tijd. Gelukkig zien zij steeds meer lichtpuntjes aan de horizon. Zij hopen dat iedereen voor oktober gevaccineerd is. Tot die tijd blijven de meeste deelnemers sterk volhouden. Zij vinden het belangrijk dat iedereen zich blijft houden aan de coronamaatregelen, want alleen zo kan de samenleving weer terugkeren naar normaal en kan iedereen zijn of haar geliefden weer stevig vasthouden.

 

Auteur