CoronaMelder: minder dan de helft in quarantine

Minder dan de helft van de mensen die in CoronaMelder een bericht krijgen dat ze in contact zijn geweest met iemand die het COVID-19 virus draagt, gaat in quarantaine. Ook laat men zich niet eens testen.

De CoronaMelder app biedt advies dat niet altijd wordt opgevolgd.

Dit blijkt uit een enquête van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van het ministerie van VWS. Uit de resultaten blijkt dat van de kleine groep die een melding krijgt, maar een deel in thuisquarantaine gaat. Wie zich wel liet testen, had dat zonder de app niet gedaan. 83% van de gebruikers heeft nog nooit een melding gehad. 13% kreeg wel een of meerdere keren een melding.

Slechts 772 mensen

Een relatief kleine groep, 722 mensen, kreeg dus melding dat ze in contact geweest zijn met iemand die besmet is met het coronavirus. Van die 722 is minder dan de helft na melding benaderd door de GGD, maar 42% of 302 van hen. Volgens hoogleraar Wolfgang Ebbers is dit wel een goed signaal. "Dit geeft aan dat personen die een melding ontvangen, vaker in het bron- en contactonderzoek als nauw contact worden geïdentificeerd."

De andere 58% werd dus niet benaderd door de GGD, maar kreeg wel via CoronaMelder een melding om thuis te blijven en zich te laten testen bij klachten. Ook dat is volgens Ebbers positief. "CoronaMelder is aanvullend op het bron- en contactonderzoek. Dat 58% nooit is benaderd, is heel goed, want dat wil zeggen dat CoronaMelder mensen bereikt die de GGD niet kan vinden doordat die niet op de radar komen."

Bron: Tweakers