De nieuwe regels in de supermarkt op een rij

Geen spaaracties, betaal zoveel mogelijk contactloos en hou minimaal 1,5 meter afstand.

Het is slechts een greep uit de zaken die de afgelopen dagen zijn veranderd in de supermarkt. Vakbonden maakten zich zorgen: “Als we niets doen, vormen medewerkers een broeinest voor razendsnelle verspreiding”, waarschuwde CNV bij RTL-Nieuws.

De belangrijkste maatregelen op een rij

1,5 meter afstand

Deze regel geldt overal en dus ook in de supermarkt. Om dat nog meer te benadrukken hebben steeds meer supermarkten vakken van 1,5 meter bij 1,5 meter op de vloer aangegeven met tape. Personeel verdwijnt meer en meer achter plexiglas. Er komt een deurbeleid, waardoor er minder klanten naar binnen kunnen: maximaal één klant per 10 vierkante meter. Doe boodschappen bij voorkeur alleen. Hou je je niet aan de regels? Dan riskeer je een boete van 400 euro.

Betaal zoveel mogelijk met pin en contactloos

In eerste instantie was er even een oproep om contant helemaal uit de supers te weren, maar dat is later iets afgezwakt naar een dringend verzoek om zoveel mogelijk met de bankpas te betalen. Doe dat bij voorkeur contactloos, de limiet daarvoor is tijdelijk verhoogd naar €50. Supers vragen ook: maak  gebruik van de zelfscanners: dat scheelt een contactmoment bij de kassa.

Betaal je toch contant? Vermijd dan handcontact.

Minder hamsteren, extra ‘ouderen-uurtje’.

De schappen zijn vaak leeg en dat betekent dat juist de kwetsbaren en de werkenden misgrijpen in de supermarkt. Bordjes met ‘maximaal één per klant’ schieten als paddestoelen uit de grond. Steeds meer supers starten  startte met een extra ouderenuurtje. De tijden verschillen per keten, maar meestal is het in de vroege uurtjes, voor de normale openingstijden. Een overzicht leest u in dit artikel.

Verplichte karretjes

Supermarkten verplichten klanten zoveel mogelijk gebruik te maken karretjes. Ook al doe je maar één boodschap, een karretje is in principe verplicht. Hou er rekening mee dat de supermarkt soms geen muntjes meer uitdeelt voor de karretjes. Is het een kleine super, zonder karretjes? Dan is een mandje verplicht. Die worden nu vaker schoongemaakt.
Hoe lang het virus kan overleven op bepaalde verschillende oppervlaktes leest u in dit artikel

Minder acties

Spaaracties met zegeltjes zijn opgeschort, omdat deze door het extra contactmoment een extra risico vormen. Kortingsacties zijn er nog wel, maar duidelijk minder doordat spullen er niet zijn of snel uitverkocht.

Klaar met boodschappen?

Was je handen!