LET OP! Automatisch contactloos afrekenen tot en met 50 euro zonder pinnen

Consumenten kunnen vanaf deze week aan de kassa per betaling tot en met 50 euro zónder pincode contactloos afrekenen. Dat kan met een bankpas, smartphone of wearables, zoals smartwatches. Tot nu toe moest je bij een bedrag boven 25 euro altijd de pincode op de betaalautomaat invoeren.

Belangrijk om te weten: deze aanpassing wordt automatisch doorgevoerd. Je hoeft daar als bankklant niets voor te doen. Het is belangrijk om dit te benadrukken omdat cybercriminelen het coronavirus keer op keer aangrijpen voor nieuwe oplichtingstrucs. De kans bestaat dat ze dat ook proberen met een verandering zoals deze.

Dus: ontvangt u een bericht of mail waarin staat dat u iets moet doen om de contactloze limiet aan te passen, dan kunt u dat bericht negeren.
Betaalvereniging Nederland verwacht dat woensdag 25 maart zo’n drie kwart van de automaten hierop is aangepast.

Een andere limiet voor contactloos betalen, de zogeheten cumulatieve limiet, is vorige week al door de banken verhoogd, van 50 euro naar 100 euro. Deze cumulatieve limiet is van toepassing op meerdere contactloze betalingen zónder pincode achter elkaar.

Het risico voor bankklanten blijft gelijk: banken hebben al toegezegd eventueel misbruik bij contactloos betalen tot de hogere limieten te blijven vergoeden.