Dit verandert er per 1 juni: nieuwe coronamaatregelen brengen meer nabijheid

Bezoek verpleeghuizen verruimd

Het kabinet wil 25 mei de bezoekregelingen voor verpleeghuizen verder verruimen. Ook het basisonderwijs gaat per 8 juni weer normaal open en het voortgezet onderwijs gaat weer van start.

Dinsdag heeft het kabinet crisisberaad gevoerd over de coronamaatregelen. In de aansluitende persconferentie is meer bekend geworden over het dashboard ('de gereedschapskist’) waarmee het kabinet kan bepalen de teugels te laten vieren of juist aan te halen. Daarbij zijn zaken als de ziekenhuis- en ic-opnames en de besmettingsgraad belangrijke graadmeters.

Bij alle maatregelen blijven de richtlijnen van het RIVM van kracht:

  • blijf op 1,5 meter afstand 
  • wie klachten heeft, blijft thuis
  • vermijd drukte
  • was vaak je handen
  • werk zoveel mogelijk thuis

De horeca gaat open per 1 juni, binnen voor maximaal 30 personen, exclusief personeel en een check vooraf waarbij gevraagd wordt naar eventuele klachten. Terrassen gaan ook open, Voor terrassen geldt geen maximale grootte, maar maximaal 4 personen aan 1 tafel. De norm blijft: hou 1,5 meter afstand.

UPDATE: het protocol is aangepast: twee mensen mogen binnen 1,5 meter aan een tafeltje zitten.

Ook de musea mogen per 1 juni weer beperkt open, kaartjes worden vooraf verkocht om ook de bezoekersstromen te controleren.

Het openbaar vervoer gaat vanaf 1 juni weer rijden volgens de normale dienstregeling, maar met een capaciteit van zo'n 40 procent. In treinen en bussen is een niet medisch mondkapje verplicht vanaf 13 jaar. Op perrons niet, daar houd je 1,5 meter afstand. Wie reist zonder mondkapje riskeert een boete van 95 euro.

Het kabinet besloot in april al dat basisscholen vanaf 11 mei weer half open mochten. Per 8 juni zullen zij dus weer helemaal open gaan volgens het oude rooster.

Sportscholen zullen voorlopig nog geduld moeten hebben. Het Outbreak Management Team (OMT) komt volgende week met een nieuw advies over de eventuele heropening vóór 1 september.

Verpleeghuizen kunnen, mits er geen coronagevallen zijn, vanaf 25 mei weer bezoek toelaten. Het streven is om dit vanaf 15 juni voor alle instellingen mogelijk te maken. Dat bezoek blijft wel beperkt tot enkele personen. Zelfstandig wonende ouderen kunnen ook vanaf 25 mei weer bezoek ontvangen, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. Volgens Hugo de Jonge betekent dit: 'een terugkeer naar meer nabijheid'.

Vanaf 1 juni is het de bedoeling dat iedereen met klachten zich direct kan laten testen na het bellen van een landelijk telefoonnummer, dus zonder tussenkomst van een arts.

UPDATE: Albert Heijn heeft inmiddels laten weten de regels voor winkelen te versoepelen. Een winkelwagentje of mandje is niet langer overal verplicht, maar klanten mogen hier zelf een keuze in maken.