Dit zijn de 'nieuwe en stevige' maatregelen

De extra coronamaatregelen die het kabinet op 13 oktober bekend heeft maakt, hebben grote impact voor onder meer de horeca, amateursport, theaters en podia. Rutte: 'Het gaat pijn doen'.

De maatregelen zijn erop gericht om contacten en reisbewegingen van mensen te beperken, zodat het aantal besmettingen verder wordt teruggebracht. Daarom kiest het nu voor een gedeeltelijke lockdown voor vier weken, maar op tot 27 oktober wordt al gekenen of deze maatregelen voldoende effect hebben. Zo niet, dan volgt een algehele lockdown. De nieuwe routekaart leidt eerst langs een gedeeltelijke lockdown. Dat betekent onder meer:

Horeca helemaal dicht

Het kabinet gaat de horeca vanaf woensdag 14 oktober helemaal sluiten en alle alcoholverkoop na 20:00 uur verbieden. Coffeeshops gaan ook dicht. Afhalen mag nog wel, maar ook tot uiterlijk 20:00 uur. Hotels mogen open blijven en eten serveren aan gasten.

Supermarkten: strenger handhaven

Avondwinkels moeten om 22:00 uur sluiten en supermarkten moeten beter handhaven. Het is nu nog te vaak, te druk. Het deurbeleid wordt strenger, er mogen minder mensen tegelijk naar binnen, karretjes worden weer ontsmet.

Blijf thuis

Het advies voor heel Nederland wordt: beperk je contacten en blijf thuis. Ook de oproep om thuis te werken moet beter worden nageleefd.  Wie geen vitaal beroep heeft, wordt gevraagd om thuis te werken. Het openbaar vervoer wordt, net als eerder dit jaar, alleen voor noodzakelijke reizen. 

Maximaal vier personen

De maximale gezelschapsgrootte thuis is al teruggegaan naar vier personen, maar die regel gaat straks ook buiten gelden. Wie met anderen afspreekt, mag dat niet met meer dan vier mensen doen. De regels voor thuis blijven hetzelfde, daar mogen maximaal drie mensen over de vloer komen. Dit wordt wel verder aangescherpt: dat aantal wordt het maximum voor een hele dag. Wie ’s ochtends drie buren op bezoek heeft gehad, mag dus niet ’s avonds ook nog gasten uitnodigen. 

Musea, pretparken, theaters, podia

de regels voor de zogeheten 'doorstroomlocaties', vernaderen niet. Dit zijn de plekken weer bezoekers niet 'zitten', maar bewegen. Voor theaters en podia gelden geen uitzonderingen meer: daar mogen maximaal 30 bezoekers naar binnen. Evenementen zijn niet meer toegestaan.

Sport beperkt

Sporten in teamverband tot 18 jaar mag nog, maar boven de 18 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 4 personen. Competities worden afgelast, kleedkamers gaan dicht, kantines blijven dicht.  Sportscholen blijven open. Betaald voetbal in de ere- en eerste divisie gaat door, maar zonder publiek.

Scholen open

In de huidige plannen blijven de scholen, zowel het basis- als middelbaar onderwijs, open.

Verpleeghuizen: niet meer allemaal dicht

Zelfs bij een volledige lockdown kiest het Kabinet niet meer voor het volledig sluiten van alle verpleeghuizen. In plaats daarvan verschillen de maatregelen per locatie. Dat is het maatwerk waar de sector al enige tijd om vraagt.

Mondkapjes

De overheid wil de slepende discussie beslechten: een niet-medisch mondkapje wordt  verplicht in alle publieke binnenruimte. Daarvoor geldt nu al een dringend advies.

 

Bron: NOS, RTL Nieuws