Facebook verbiedt advertenties voor mondkapjes

Advertenties voor medische mondkapjes die besmetting door corona zouden moeten voorkomen worden tijdelijk geweerd van Facebook, laat het platform afgelopen weekend weten in een verklaring. Ook wordt het beleid doorgevoerd op dochteronderneming Instagram.

Het algoritme van de techgigant verbiedt niet alleen advertenties met betrekking tot het COVID-19-virus, ook groepen en pagina’s over het virus worden geblokkeerd. Facebook wil met het tijdelijke verbod, dat vanaf 6 maart geleidelijk wordt doorgevoerd, nepnieuws en het verspreiden van verkeerde informatie weren, om te voorkomen dat men de dreiging van het virus misbruikt om mensen uit te buiten.

Sinds de uitbraak van het virus leidt de run op mondkapjes tot problemen. Online worden ze aangeboden voor soms meer dan 100 euro en voor zorgverleners zijn ze erg lastig verkrijgbaar. Vooral tandartsen dreigen in de knel te komen: het is voor hen verplicht om bij elke patiënt een nieuw mondkapje te dragen.

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) onderzoekt of de oplossing van leverproblemen gevonden kan worden in het centraal inkopen doen voor Europa, zodat de middelen gelijk verdeeld kunnen worden over alle landen. Het VWS geeft aan dat er tot nu toe nog geen grote tekorten zijn en met koepelorganisaties te bespreken hoe het tekort het beste kan worden aangepakt. Voor nu is het advies aan zorgverleners om bij collega’s aan te kloppen wanneer zij in de knel komen.

Bron: Facebook, NOS