Geen dekking bij te vroege annulering

Een annuleringsverzekering hoeft de annuleringskosten niet te vergoeden als een reiziger een vakantie te vroeg annuleert. De vraag of annulering terecht is, kan alleen maar kort voor vertrek worden beantwoord.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een vakantieganger boekte in januari een weekje Mallorca in augustus. In juni annuleerde zij de reis omdat Nederland op dat moment een negatief reisadvies had afgegeven voor Mallorca. Zij claimde de annuleringskosten bij zijn reisverzekering. In de verzekeringsvoorwaarden staat dat annuleringskosten verzekerd zijn als de overheid een reis afraadt en er tijdens het boeken geen negatief reisadvies is. Toch weigerde de verzekeraar de bijna duizend euro te vergoeden.

Veilig
Bij de Geschillencommissie stelde de verzekeraar dat pas op het moment van vertrek echt duidelijk is of een reis wel of niet kan doorgaan. In de praktijk is dit lastig en daarom kunnen reizigers vanaf twee weken voor vertrek annuleren als een reis niet door dreigt te gaan. De Geschillencommissie vindt dit een redelijk opstelling. De reiziger heeft de reis zonder overleg geannuleerd. Enkele dagen later, ruim voor vertrek veranderde het reisadvies voor Mallocra naar veilig. De reis had achtrraf gezien gewoon door kunnen gaan. De vakantieganger heeft dus te vroeg geannuleerd en de verzekeraar hoeft niet te betalen.