Het nieuwe winkelen: geen cash, veel winkels dicht, groothandel open

Door de coronacrisis verandert er veel in de winkelstraat. Een overzicht.

Supermarkten hebben via branchevereniging CBL de overheid gevraagd om een verbod op contant geld. In veel supermarkten hangen al zelfgemaakte bordjes om zoveel mogelijk met pin te betalen. Grootgrutters hopen zo de kans op besmetting van de circa 300.000 personeelsleden, te verkleinen.

In een aantal supers zijn ook plexiglazen schermen bij de kassa’s geplaatst. In veel andere winkels, zoals bouwmarkten, staan zelf geknutselde hekjes om klanten op afstand te houden. Tot nu toe betaalde in de supers nog één derde van de klanten met contant geld. Als het aan het CBL ligt, gaat dat dus snel veranderen.
De overheid heeft nog niet gereageerd op dit verzoek. De banken hebben dat wel gedaan en de mogelijkheid om contactloos te betalen, is inmiddels verruimd. Het maximum bedrag blijft 25 euro, en tot nu toe werd na iedere 50 euro contactloos betalen, gevraagd naar je pincode. Die limiet van 50 euro is nu verdubbeld naar 100 euro, zodat klanten minder vaak hun pincode in hoeven te toetsen.

Veel andere winkelketens zien de omzet zover teruglopen dat ze de deuren sluiten en zich richten op verkoop via internet. Onlangs sloten ook C&A en de H&M de deuren, net als de Bijenkorf en de Primark. RTLZ houdt een overzicht bij.

Waar de éne winkel sluit, openen ongeveer 100 groothandels zoals Makro en Sligro de winkels tijdelijk voor gewone consumenten. Tot nu toe kon je daar alleen als ondernemer terecht met een ‘btw-pasje.’