Hittegolf extra gevaarlijk voor zwakkeren tijdens coronacrisis

Een hittegolf in ons land in combinatie met het coronavirus kan grote effecten hebben op de volksgezondheid. Daarom pleiten deskundigen ervoor om het nationale hitteplan aan te passen aan de huidige coronacrisis, meldt het AD.

Volgens de deskundigen zijn de mensen die het hardst geraakt worden door het coronavirus, ook het meest kwetsbaar voor een hittegolf. Hieronder vallen vooral ouderen en mensen die al andere aandoeningen hebben. Dat schrijven hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Nijmeegse Radboudumc, hoogleraar Thermo fysiologie Hein Daanen van de VU Amsterdam en de Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland in een ingezonden brief aan De Gelderlander.

Door klimaatverandering neemt de kans op extreme hitte in Nederland toe. De combinatie van corona en hitte kan veel mensen fataal worden. Daarnaast is het door de coronamaatregelen soms moeilijker om mensen die last hebben van de hitte te helpen. Ook zal bij hitte het gebruik van airco's toenemen en de schrijvers van de brief stellen dat niet duidelijk is of die juist bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus.

Bron(nen):