Hoe gevaarlijk is de Britse variant?

Minder besmettingen, maar wel dodelijker

Getty Images

De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus is veel minder groot dan in januari gevreesd. Aan de andere kant blijkt deze variant van het coronavirus toch dodelijker dan de bekende variant. Hoe zit het?

We wisten dat de ‘Britse’ variant van het coronavirus zich sneller verspreidt. De Britse variant van het coronavirus is 35 tot 45 procent besmettelijker en heeft zich in 82 landen verspreid, ook in Nederland. Het aandeel is hier nu pakweg tweederde. Volgens een document dat is gebruikt bij het Catshuisoverleg, waar het Algemeen Dagblad de vingers op legde, zouden er begin februari dagelijks 170.000 nieuwe besmettingen bij komen. Een aantal ter grote van het inwonertal van een stad als Nijmegen. De zorg zou totaal ontwrichten. Maar dat is gelukkig niet gebeurd, het aantal besmettingen is juist gedaald. De Volkskrant heeft vandaag een analyse over hoe er zo’n misrekening kon plaats vinden. De oorzaak blijkt een grafiek met een aantal fouten, die een eigen leven was gaan leiden.

Toch dodelijker

Is de impact van de Britse variant dan zwaar overdreven? Niet helemaal, want een paar dagen geleden lieten nieuwe gegevens van de Britse overheid zien dat deze virusvariant toch dodelijker is dan het eerder rondgaande virus, ook al werd eerst gedacht van niet.  Rond 21 januari werd al bekend dat mensen ernstiger ziek worden van deze corona-variant. Dat riep vragen op. Is dat wel echt zo? Verschillende universiteiten en gezondheidsorganisaties publiceren nu in dit overheidsdocument nieuwe sterftecijfers van corona-patiënten. De cijfers van de verschillende bronnen zijn niet op een hoop te gooien, maar de algemene conclusie van de lijst is dat het risico om te overlijden aan de ‘Britse’ variant  (technische naam b.1.1.7)  groter is dan aan de oude bekende variant.

Cijfers

De sterfte aan de nieuwe variant was 30-70% hoger. Dat lijkt veel, maar als je naar de absolute cijfers kijkt, valt het weer mee, waarschuwt het document. De Volkskrant becijferde dat het concreet betekent dat iemand van 70-85 jaar die eerst 5 procent risico loopt om te overlijden, nu 7 tot 8 procent risico loopt bij de nieuwe variant. Zeker omdat het aantal nieuwe besmettingen niet zo hoog is opgelopen als verwacht, valt de impact mee.

Weer een nieuwe variant

Terwijl iedereen de juiste cijfers probeert te verzamelen over de impact van de Britse variant is er alweer een nieuwe mutatie opgedoken. Deze nieuwe zorgelijke variant heeft de technische naam E484K-mutatie. Het Algemeen Dagblad schrijft dat deze mutatie voorkomt bij de Britse en de Zuid Afrikaanse variant. De opgebouwde afweer na vaccinatie of eerdere besmetting is mogelijk minder goed bij dit type. Helaas is ook dit type inmiddels ook opgedoken in Nederland, zo maakte het RIVM bekend. Lees hier meer over de mutaties bij het RIVM. Daar is ook te lezen hoe we hiermee het beste om kunnen gaan: 'Voor alle varianten van het coronavirus geldt: houd je aan de maatregelen. Laat je zo snel mogelijk testen bij (milde) klachten en volg isolatie- en quarantainemaatregelen strikt op.'

Auteur