Kleine meerderheid Pluslezers zet corona-app op telefoon

Getty Images

Alle Nederlanders kunnen CoronaMelder, de officiële corona-app van de overheid, sinds begin deze week downloaden. Pluslezers doen dat nog niet massaal: 56 procent is van plan de app te installeren. Dat blijkt uit een peiling op deze site onder ruim 6100 Pluslezers.

Wie de app heeft, kan worden gewaarschuwd als hij of zij in contact is geweest met iemand die corona heeft. Tot 1 september werkt de applicatie nog niet bij iedereen optimaal. CoronaMelder wordt in eerste instantie getest in Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland, maar omdat de app niet alleen in die regio's kan worden uitgebracht, kan iedereen in heel het land hem al op zijn telefoon zetten.
 

Niet op mijn geweten

Pluslezers die positief op CoronaMelder reageren, willen vooral voorkomen dat zij anderen aansteken met het coronavirus. "Ik vind dat je als burger de plicht hebt om een inspanningsverplichting te leveren zodat er geen burgers door jouw nalatigheid besmet raken met dit virus", reageert lezer Math onder de peiling. "Iedere zieke is er een te veel", schrijft Piet Dierx.
 

Oude telefoon

Maar 44 procent van de Pluslezers geeft ook aan de app juist níét te gaan downloaden. Een veelgenoemde reden is simpelweg dat het technisch niet kan. De app tegen corona doet het namelijk niet bij mensen met een iPhone 6 of oudere toestellen. Sommige Pluslezers wíllen wel, maar lopen dus vast op technische problemen.
 
Een andere reden die vaker genoemd wordt: 'Ik heb mijn telefoon niet altijd bij me.' En sommige lezers zien de meerwaarde van de app überhaupt niet in: "Ik hou me aan de regels van anderhalve meter en kom niet op drukke plekken. De app vind ik een beetje onzin", schrijft André bijvoorbeeld.
 

Bekeken

Het feit dat CoronaMelder een zogenaamde 'tracking-app' is, valt ook niet bij iedereen in goede aarde. Ook al werkt de app zonder locatie- en persoonsgegevens, het blijft volgens Pluslezer Van den Broek 'een onplezierig idee'. "Ik voel me hoe dan ook bekeken, zij het anoniem."
 

Kinderziektes

En dan is er nog een groep mensen die even wacht 'tot de kinderziektes eruit zijn'. José reageert: "Ik verwacht dat er op termijn een bruikbare en hopelijk veilige app kan ontstaan."

Downloads

Binnen één dag werd CoronaMelder in totaal meer dan 100.000 keer gedownload vanuit de Google Play Store. De cijfers voor iOS zijn vooralsnog onbekend, maar daar stond de app de gehele dag in de top drie van populairste apps.
 
 
Naar aanleiding van de vele vragen hebben we een aantal antwoorden op een rijtje gezet. U vindt ze hier.