Reisvouchers vanaf nu gedekt door de staat

Getty Images

Wie zijn geboekte vakantie door corona in het water zag vallen, krijgt dankzij een nieuwe ‘voucherbank’ zijn geld terug als de reisorganisatie de betaalde reissom niet kan terugbetalen.

De reisbranchevereniging ANVR heeft dat op 7 december bevestigd naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

Toen begin dit jaar bijna alle reizen geannuleerd moesten worden vanwege de corona-uitbraak, kregen zeker een miljoen Nederlandse vakantiegangers een tegoedbon, ook voucher genoemd. Die kunnen ze binnen een jaar na uitgifte inleveren en alsnog op vakantie gaan. Of naar keuze hun geld terugkrijgen. Maar veel reisorganisaties knokken om te overleven omdat ze al bijna een jaar vrijwel geen inkomsten hebben. Om te voorkomen dat de vakantiegangers massaal hun betaalde geld opeisen – iets wat een reisorganisatie onherroepelijk in een faillissement zou storten – stelt de overheid zich nu garant voor 400 miljoen euro. Mocht de reisorganisatie niet over de brug kunnen komen – bijvoorbeeld omdat de kas leeg is of hij failliet is gegaan - dan krijgt de vakantieganger dankzij deze voucherbank toch zijn geld terug. Er staat voor meer dan een half miljard euro aan reisvouchers uit.

2021

Volgend jaar is het gedaan met de coronavouchers, die sinds maart 2020 worden uitgegeven, laat de brancheorganisatie ANVR weten. Wie na 1 januari 2021 een reis boekt, krijgt geen voucher meer, mocht de reis door de touroperator worden geannuleerd, maar krijgt hij binnen 14 dagen zijn geld terug.

Auteur