Vertrouwen in banken en verzekeraars stabiel

Het vertrouwen in banken en verzekeraars heeft het afgelopen jaar niet geleden onder de coronacrisis. Het vertrouwen in de nationale politiek en grote technologiebedrijven is in diezelfde periode wel gedaald.

Dat blijkt uit ene onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Het vertrouwen in de financiële gezondheid van banken, verzekeraars en pensioenfondsen is tussen 2006 en 2009 flink gedaald. Voor banken en verzekeraars is het vertrouwen sindsdien gestaag gestegen. Corona heeft daarop geen merkbare invloed. Desondanks is het vertrouwen nog nog lang niet terug op het niveau van 2006.

Bij pensioenfondsen is het vertrouwen in de financiële gezondheid van 2006 tot 2013 gedaald. Sindsdien stijgt het langzaam. Op dit moment heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders het vertrouwen dat pensioenfondsen hun pensioenverplichtingen kunnen nakomen.

Politiek
Het vertrouwen in de politiek is afgebrokkeld. Vorig jaar had iets meer dan de helft van de respondenten tamelijk veel of volledig vertrouwen in de politiek. Nu is dat 42 procent. Van de respondenten zegt 36 procent dat de coronacrisis heeft geleid tot deze daling van het vertrouwen. Bij het teruglopende vertrouwen in technologiebedrijven is dit percentage 30 procent.