Verzoek GGD: bel zelf de huisarts bij positieve test

De GGD heeft het momenteel zo druk met het bron- en contactonderzoek dat er vaak geen tijd is om de huisarts te informeren bij een positieve coronatest. Huisartsen willen er juist zo snel mogelijk bij zijn als een patiënt besmet is. Een tijdelijke oplossing is volgens de GGD daarom: licht zelf je eigen huisarts in.

Dat meldt RTL Nieuws.

De GGD heeft geen bestand waarin staat wie welke huisarts heeft en wat de contactgevens zijn. Daarom lukt het niet altijd om de huisarts snel te informeren bij een positieve coronatest.

Zuurstof

Huisartsen willen juist zo snel mogelijk weten welke patiënten besmet zijn. Stella Zonneveld, die de Amsterdamse huisartsen vertegenwoordigt bij acute zorg, legt uit: "We weten nu uit studies dat als je bij een ernstig zieke coronapatiënt vanaf zeven dagen na de eerste klachten begint met wat zuurstof én dexamethason (een ontstekingsremmer) herstelkansen echt groter zijn. Maar dan moet je wel weten wíé er besmet is. Het scheelt ook langdurige ziekenhuisopnames en IC-opnames als je er vroeg bij bent." Volgens Zonneveld is het probleem bij corona dat patiënten eerst niet voelen dat ze weinig zuurstof hebben, terwijl dat wel te meten is, zo zegt ze bij AvroTros. Huisartsen kunnen die taken op zich nemen.

Pragmatisch

André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland stelt in een brief aan het Netwerk Acute Zorg, dat geteste personen nu het beste zelf de huisarts kunnen informeren van een positieve uitslag. De brief is in handen van NRC. Rouvoet noemt het een 'pragmatische oplossing'. Hij verwacht dat mensen hier gehoor aan geven. 'Zeker degenen met gezondheidsrisico’s'.