Wie betaalt de coronatest?

Iedereen die klachten heeft die passen bij het coronavirus, dient zich te laten testen. De kosten zijn in de regel voor de zorgverzekering. Vakantiegangers die geen klachten hebben en zich preventief willen laten testen, betalen de rekening zelf. Op Schiphol kost dat €145.

Dat meldt vergelijkingssite Independer. Sinds 1 juni kan iedereen met milde coronaklachten zich melden bij de GGD voor een test. Bij ernstige klachten kunnen mensen contact opnemen bij de huisarts. Testen bij de GGD en de huisarts zijn gratis. Er is ook geen eigen risico verschuldigd. Een test in een ziekenhuis, GGZ-instelling of instelling voor eerstelijns verblijf is eveneens gratis, maar er moet wel eigen risico worden betaald.

Met vakantie

Verschillende vakantielanden (op dit moment onder andere Cyprus, Griekenland en een aantal van de Nederlandse Antillen) stellen een recente negatieve coranatest verplicht. Voor welke landen dat het geval is, is op te zoeken bij de reisadviezen van de overheid. Wie geen klachten heeft, kan zich niet laten testen bij de GGD of huisarts.

Er zijn commerciële bedrijven die preventieve tests aanbieden. Die zijn niet gratis, vallen niet onder de zorgverzekering en mensen moeten die test dus zelf betalen. Bij KLM Health Service op Schiphol, Den Haag en Hoofddrop kost dat €145, op Eindhoven €105. Heeft u geboekt bij een reisorganisatie, neem dan contact op en vraag of zij iets kunnen betekenen. TUI vergoedt de kosten van een coronatest als die nodig is voor de vakantie.

Terug van vakantie

Vakantiegangers die met het vliegtuig terugkomen uit een gebied met code oranje of rood, krijgen vanaf medio augustus op Schiphol een coronatest aangeboden. Later komen er ook teststraten op andere plaatsen. De GGD voert de testen uit en ze vallen onder de zorgverzekering.