Zeven betrouwbare websites over het coronavirus en gezondheid

Getty Images

Het nieuwe coronavirus (alias SARS-CoV-2), stelt ons allemaal voor veel vragen. Vragen die artsen en wetenschappers ook moeilijk kunnen beantwoorden, want dagelijks zijn er nieuwe inzichten. Waar vind je de meest actuele en betrouwbare informatie? Surf naar deze websites.

Vragen over de verspreiding van het virus en wat je er tegen kan doen

Beste tip: het RIVM

De best geïnformeerde website over het coronavirus is die van het RIVM. Het RIVM is een soort hoofdkantoor van de GGD’s en daarmee het beste op de hoogte van de verspreiding van het virus in Nederland. Verder is het RIVM een kennisinstituut op het gebied van infectieziekten, met eigen laboratoria. Bij het RIVM vind je dus zowel de nieuwste cijfers als de nieuwste inzichten.

www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

De Nederlandse overheid

Alle maatregelen die de regering neemt om verspreiding van het virus tegen te gaan, kun je hier vinden.

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Europa

Het ECDC is het Europese hoofdkantoor van alle Europese kenniscentra voor infectieziektenbestrijding zoals het RIVM. Vergelijkbaar met het Amerikaanse CDC, dat je misschien wel kent van films over virusuitbraken. De website van het ECDC is Engelstalig, maar erg handig als je betrouwbare gegevens zoekt over de uitbraak in andere Europese landen.

www.ecdc.europa.eu/en

Vragen over de ziekteverschijnselen

Beste tip: Thuisarts

De website thuisarts.nl wordt gemaakt door het Nederlands Huisartsengenootschap, het kennisinstituut voor huisartsen. Het is een zeer praktische en goed leesbare website over besmettingskansen en ziekteverschijnselen.

www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus

Zelftest corona

Heb je klachten en wil je weten of het kan komen door het coronavirus? Deze website bevat een handige zelftest. Hij is gemaakt op basis van de Nederlandse Triage Standaard (NTS) en de standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

www.moetiknaardedokter.nl/klacht/coronavirus/

Lastigere vragen

Vind je geen antwoord op je vragen via de bovenstaande websites? Je kunt ook kijken op deze website met de richtlijn voor het COVD-19 virus. De informatie is bedoeld voor artsen en andere zorgverlener en bevat veel medisch vakjargon. Maar toch is hij het vermelden waard, want hier staat concreet uitgelegd wat de bekende feiten zijn over het nieuwe coronavirus. Bijvoorbeeld dat de incubatieperiode gemiddeld 5 tot 6 dagen is, maar ook wel 14 dagen kan zijn. Of dat 68% van de mensen met een besmetting last heeft van een droge hoest, en 33% last heeft van sputum, of slijm. Handig om te weten als je ergens nepnieuws ziet waarin staat dat een hoest met slijm niet kan wijzen op corona.

www.lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

De OLVG-app

Het OLVG ziekenhuis in Amsterdam heeft een app laten maken, waarmee je kunt controleren of je ziekteverschijnselen duiden op corona of niet. Je voert de klachten in, zoals keelpijn, neusverkoudheid, kortademigheid en temperatuur. De medisch specialisten beoordelen de gegevens en kunnen de gebruiker een bericht sturen of bellen.

De app was meteen razend populair, maar helaas kunnen alleen inwoners van ‘groot Amsterdam’, hem gebruiken, oftewel mensen met postcode 1000-1119. De makers denken erover om de app op te schalen naar meer gebieden.

luscii.com/nl/corona-virus/

Herken nepnieuws

Laat je in ieder geval niet misleiden door nepnieuws. Herken het nepnieuws met deze tips: Nepnieuws rondom coronavirus: zo trapt u er niet in.

 

Auteur