Zo bereid je je voor op de tweede coronagolf

Het aantal positief geteste personen is met 60% toegenomen in de afgelopen week. Minister Hugo de Jonge spreekt officieel van een tweede golf aan coronabesmettingen. Wat kun je doen om je goed voor te bereiden?

Vraag een DigiD aan

Lang niet iedereen heeft nog een DigiD-inlogcode, ‘slechts’ 13,7 miljoen Nederlanders hebben de code in bezit. Met een DigiD kun je inloggen op deze website van de overheid, een corona-test aanvragen en de uitslag inzien. Wanneer bellen moeizaam gaat, heb je zo een tweede optie. Het duurt een paar dagen voordat de code in huis is, dus het is handig om die bij voorbaat al aan te vragen.

Installeer de CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Hiermee kun je gewaarschuwd worden als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is. Mogelijk ben je door die persoon besmet, ook al heb je nog geen klachten. Je kunt een test laten doen (als dat mogelijk is, met de drukte in de teststraten), of zelfstandig besluiten om in quarantaine gaan. Zo voorkom je dat je het virus onbewust op anderen overdraagt. Helemaal in functie is de app helaas nog niet, pas half oktober zal hij echt gaan werken voor heel Nederland en niet alleen in de testregio's. Tweede probleem is dat de onderliggende wet nog niet is aangenomen. De Eerste Kamer buigt zich er naar verwachting 6 oktober over. Maar je kunt de app nu al wel installeren. De CoronaMelder-app is te downloaden in de Google Play Store en in de Apple App Store.

Haal extra zeep en handgel in huis

Een goede handhygiëne helpt om de kans op besmetting te verkleinen, volgens het RIVM. Zorg dus dat bij iedere kraan een pomp met handzeep staat. Onderweg kun je de handen ontsmetten met een handgel. Kies wel voor een goede kwaliteit, hier staan adviezen.

Mondkapjes wassen/naaien/kopen

Ze zijn verplicht in het openbaar vervoer, soms vraagt de kapper erom en het kan zijn dat er toch een verplichting wordt ingevoerd voor bepaalde omstandigheden. Hoe dan ook: het is handig om vast een mondkapje in huis te hebben. Ongemakken bij het dragen van een mondkapje zijn vaak te voorkomen. Hier lees je hoe je een beslagen bril kunt voorkomen bij het dragen van een mondkapje. Hier staat hoe je huidirritatie voorkomt. Zo zit het met sporten en mondkapjes. Een handig patroon voor het zelf naaien van een mondkapje staat hier.

Haal wat extra boodschappen in huis

Misschien staan er nog pakken wc-papier van de eerste golf in de garage, maar het kan geen kwaad om niet tot het laatste vel te wachten. Bij de eerste uitbraak was het wc-papier immers zo verdwenen uit de supermarkten. Wat extra pakken macaroni, blikken sperziebonen of andere houdbare artikelen kunnen ook een gerust gevoel geven. Handig als je ineens klachten krijgt en in quarantaine wil dat de voorraadkast niet leeg is. Vergeet ook de papieren zakdoekjes niet. Die worden nog steeds aangeraden voor het RIVM, omdat ze besmettingsrisico verkleinen.

Wees terughoudend met uitjes en vakanties

De overheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven, als je een kwetsbare gezondheid hebt en drukke plekken te vermijden. Bijeenkomsten van meer dan 50 personen kennen beperkingen. Maar ook een reis naar Duitsland of België kan problematisch zijn, het kan betekenen dat de eerste twee vakantieweken bestaan uit quarantaine. Met name Noord- en Zuid-Holland kennen extra restricties. Lees hier hoe het zit.

Houd de moed erin

Zeker als de lockdown in het voorjaar een moeilijke periode was, kan de tweede golf als een opdoemend gevaar aanvoelen. Probeer het thuis zo comfortabel mogelijk te maken. Hier zijn tips om geen kilo’s aan te komen en hier zijn tips om mentaal sterk te blijven.