Kies de camera die bij je past

Je kunt filmpjes maken met een smartphone, tablet of fotocamera. Maar voor de beste resultaten heb je toch een echte videocamera nodig. Hier moet je op letten bij de aanschaf.

Videocamera’s gebruikten vroeger verschillende ­opslagmedia, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Bij moderne digitale ­videocamera’s is daar geen sprake meer van. De meeste apparaten leggen beeld en geluid vast op verwisselbare geheugenkaarten. Handig: een vol kaartje is eenvoudig te vervangen door een leeg, zodat je meteen weer verder kunt filmen. Een deel van de camera’s heeft ook een intern geheugen, zodat je zonder geheugenkaart ­video’s kunt maken. Hou er dan wel rekening mee dat je video’s in een vol intern geheugen moet overzetten naar ­bijvoorbeeld een pc, voordat je weer verder kunt filmen.

Full-hd of ultra-hd

De huidige generatie videocamera’s kan minimaal met full-hd beeldkwaliteit opnemen. Het gaat dan om een resolutie 1920 x 1080 beeldpunten of pixels. Het kan nog beter met het nieuwe 4k ultra-hd formaat van 3820 x 2160 beeldpunten. Dit geeft onder de ideale omstandigheden een vier maal ­betere resolutie dan full-hd. ­Gevolg: een veel scherper beeld. Zoals bij alle apparatuur bepaalt de zwakste schakel uiteindelijk het resultaat. Om te profiteren van full-hd videokwaliteit heb je ook ­minimaal een full-hd tele­visie ­nodig. Hetzelfde geldt voor ultra-hd: je hebt een ultra-hd tv nodig om het beeld in vol ornaat te ­bekijken.

P beter dan i

Voor het beste beeld is het belangrijk dat de camera kan filmen in de progressive modus (herkenbaar aan de p achter de resolutie-aanduiding) in plaats van de interlaced modus. Alleen bij de progressive modus worden alle beeldlijnen steeds compleet ververst; bij de interlaced modus worden de even en oneven beeldlijnen om en om ververst, waardoor het beeld soms schokkerig kan overkomen.

Pixels tellen

De lens en de ccd/cmos-chip zijn het belangrijkst voor de kwaliteit van het beeld. De ccd-chip zet het via de lens opgevangen licht om in digitale signalen. Hoe meer beeldpunten deze chip bevat, hoe hoger de kwaliteit van het beeld. Het loont dus om het totaal aantal pixels bij verschillende camera’s te verge­lijken. Bij 2 tot 3 megapixel heb je een prima resolutie, bij meer dan 3 megapixel heb je een nog betere kwaliteit. Bij filmen met weinig licht – bijvoorbeeld binnenshuis – speelt ook de lichtgevoeligheid (lux) van een camera een belangrijke rol. Hoe lager het lux-getal, hoe minder licht een videocamera nodig heeft.

Optisch en digitaal zoomen

Iedere goede camcorder is voorzien van twee soorten zoom, waarmee je onderwerpen in beeld dichterbij haalt of verderaf plaatst. De optische zoom gebruikt de lens, waardoor de beeldkwaliteit constant blijft. Bij digitale zoom wordt het opgenomen beeld met software uitvergroot of verkleind. Hierbij verslechtert het beeld naarmate er ingezoomd wordt. Let daarom vooral op een goede optische zoom. Des te hoger de zoomfactor, des te meer je kunt inzoomen. Een optische zoom van 20x of meer is de standaard op dit moment, maar met bepaalde camcorders kun je tot wel 60x imzoomen. Bij digitale zoom ligt de standaard rond de 400x.

Extra’s

Videocamera’s onderscheiden zich ook van elkaar door de extra opties. Veel camera’s bieden de mogelijkheid foto’s te maken. De kwaliteit van de foto’s is minder dan bij digitale fotocamera’s. Een fotoresolutie van minimaal 3 megapixel is nodig om foto’s met een goede afdrukkwaliteit te produceren. Alle videocamera’s hebben tegenwoordig een lcd-scherm voor het bekijken van de beelden. Het is handig als dit een touchscreen is, zodat je de camera bedient door het scherm aan te raken. Je hoeft dan niet meer met aparte knoppen op het apparaat te werken. Een hdmi-aansluiting is aan te raden voor een hoge kwaliteitsconnectie met de televisie. Daarnaast ook prettig: een wifi-optie voor het draadloos overzenden van beeld en geluid naar een pc of direct naar social media op internet, zoals Facebook.

Koopadvies

Zoek je een niet te dure camera voor eenvoudig gebruik, dan is een camcorder met minder dan 3 megapixel, tot 30x optische zoom en full-hd geschikt. Wil je meer kwaliteit, kies dan voor meer dan 3 megapixel en een optische zoom van 30x of hoger.

De beste

Sony FDR-AX100E
Prijs: €1799
Volgens de testers van de Consumentenbond een heel goede alleskunner. Scherp beeld met een hoge resolutie, goede beeldstabilisatie en een voortreffelijke autofocus. Niet compact, maar daar zullen de liefhebbers die voor deze camera kiezen, weinig moeite mee hebben.

Het actiekoopje

Ricoh WG-M1
Prijs: €199
Als het om actiecamera’s gaat, is het merk GoPro heer en meester. Toch tippen we deze Ricoh. Scherp geprijsd en zeer compleet. Werkt ook tot tien meter onder water. Compact, makkelijk te bedienen en zeer compleet met een lcd-schermpje.

De compacte allrounder

Panasonic HC-V550
Prijs: €329
Klein maar fijn is deze Panasonic, de beeldkwaliteit is prima, het lcd-scherm mooi helder en de -auto-focus werkt ook naar behoren. -Enige minpuntje is de wat mindere geluidskwaliteit.

 

 

Bron(nen):