
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Vroege opsporing belangrijk
Elk jaar overlijden 4800 mensen als gevolg van darmkanker. Het begint meestal als een poliep, een klein uitgroeisel op het oppervlak van de dikke darm. Slechts een klein deel van deze poliepen zal uitgroeien tot een tumor, maar na verloop van tijd kunnen deze de darmwand koloniseren en zich uiteindelijk naar andere organen verspreiden. 9 van de 10 gevallen van darmkanker ontwikkelen zich bij mensen ouder dan 55 jaar.
Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, stijgt de kans op genezing. Belangrijke alarmsignalen zijn onverklaarbare veranderingen van het gedrag van de darmen zoals het ontstaan van obstipatie of diarree, bloed in de ontlasting, aanhoudende buikpijn en/of onverklaarbaar gewichtsverlies en bloedarmoede.
Hoe gaat het bevolkingsonderzoek in zijn werk?
Bij het nationale bevolkingsonderzoek krijgen mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een speciale test thuis gestuurd, een zogenaamde FOBT. Dat staat voor: fecale occult-bloedtest. Mensen kunnen thuis een monster nemen van hun ontlasting door een 'stokje' door hun ontlasting te halen. Vervolgens moeten ze dit terug sturen.
Bij deze test kunnen onzichtbare sporen van bloed in de ontlasting worden gevonden. Dit kan een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een poliep of kankerachtig, afwijkend weefsel. Mensen met een positieve uitslag worden uitgenodigd voor een colonoscopie.
Bij een colonoscopie brengt de arts via de anus een slang met een cameraatje in de dikke darm. Hij inspecteert de darmen op poliepen, darmkanker of andere afwijkingen die het bloed in de poep kunnen verklaren. Eventuele poliepen worden meteen weggehaald. Wanneer de arts een darmtumor vindt, wordt de patiënt doorverwezen.
Omdat zo’n groot onderzoek een zorgvuldige voorbereiding vraagt, wordt het geleidelijk ingevoerd tussen 2014 en 2019. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar.
9 Comments
Ben van 1951 en heb de test al ontvangen. Vooraf krijg je eerst een brief.
Mijn man is van 1951 (een van de jaren die dit jaar een uitnodiging zouden krijgen voor het darmonderzoek). Tot op heden geen oproep ontvangen. Al aangegeven bij de huisarts.
Geboren in 1947. Ik heb nog geen oproep gehad voor het darmonderzoek, wanneer kan ik dat verwachten?
Zoals Lineke al aangeeft: er zijn bepaalde GEBOORTEJAREN geselecteerd. Onder andere 1939 en 1951.
Overigens wordt hiermee lang niet iedereen 'gevangen'. Een vriendin van mij is aan darmkanker overleden, zij was in de 80.
Ik heb tot op heden geen oproep gehad deel te nemen aan het onderzoek. Over een half jaar hoop ik 75 jaar te zijn. Betekent dat dat ik daarna niet meer kan deelnemen aan het onderzoek.
Ik heb nog steeds geen oproep gehad voor een darmkanker onderzoek.
Hoe werkt dit verder.
Geb.19-12-1947
Het onderzoek waarvoor mensen in de doelgroep een uitnodiging ontvangen, is nog maar pas gestart.
Dit jaar waren mensen aan de beurt met bepaalde geboortejaren.
Volgend jaar zijn anderen aan de beurt en zo verder.
Het is dus heel goed mogelijk om tussen de 55 en 75 jaar te zijn, maar nog niets te hebben gehoord.
Omdat ik 73 jaar ben en dit nu voor het eerst lees, ben ik ten zeerste verbaasd dat ik ook nog nooit een onderzoek heb gehad!!
Verbaasd dit te lezen over een zgn. FBOT.
Ben zelf 72, maar nog nooit iets ontvangen, waar
Iigt dat aan?
Vr.groet