Veel mensen met depressie krijgen geen behandeling

Getty Images

Hoewel 8 procent van de bevolking een depressie heeft, wordt maar een derde daarvoor behandeld. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 46.000 Amerikanen.

De onderzoekers analyseerden gegevens over 46.417 mensen uit de Medical Expenditure Panel Survey (MEPS). MEPS bestaat uit grootschalige onderzoeken waarin data worden verzameld over het gebruik van zorg.

Psychotherapie of antidepressiva

Mark Olfson en zijn collega’s ontdekten dat 8,4 procent kampte met een depressie. Slechts 28,7 procent daarvan onderging enige vorm van behandeling daartegen. De meestvoorkomende behandelingen bestonden uit psychotherapie en antidepressiva.

Schaamte

"Sommige volwassenen die depressieve symptomen ervaren geloven niet dat deze ernstig genoeg zijn en medische behandeling behoeven, of dat ze baat kunnen hebben bij een behandeling”, zegt Olfson. Bij anderen leidt schaamte of het stigma rond psychische ziekten ertoe dat ze geen hulp zoeken.

Overbehandeling

Er was echter ook sprake van overbehandeling: sommige patiënten gebruikten antidepressiva, terwijl ze niet leden aan een zware depressie. "Sommige patiënten met een mildere vorm van depressie vragen mogelijk om antidepressiva en krijgen deze voorgeschreven, terwijl er bewijs is dat deze medicatie nauwelijks of helemaal niet helpt bij milde depressie", aldus Olfson. Bovendien zijn er patiënten die antidepressiva blijven gebruiken, ook als ze niet meer depressief zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • WebMD