Weg met voorjaarsmoeheid

Voorjaarsschoonmaak in uw hoofd

Opstaan met het geluid van fluitende vogels. Wintertruien die eindelijk naar zolder kunnen. Toch kunt u in de sluimerende lente zomaar last krijgen van een dip. De voorjaarsdip. Maar met deze tips bent u er zo weer bovenop!

'Voorjaarsdip' is een relatief nieuw begrip in 'psycholand', terwijl de kenmerken al veel langer bekend zijn. Met voorjaarsdip (ook wel voorjaarsmoeheid genoemd) bedoelen we de nasleep van de winterdip, waarbij u mentaal moe bent van het afwachten op betere dagen.

Gebrek aan zonlicht

Vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen zijn enkele klachten die bij dit verschijnsel horen. Eigenlijk is het meer de voorbije winter dan de aankomende lente die ons parten speelt. Gebrek aan zonlicht, vitamines en lichaamsbeweging in de buitenlucht. Maar ook onvrede over omstandigheden in uw leven kunnen invloed hebben op uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

Iedereen herkent zich wel in het gebrek aan zin en energie in de winter. Sporten? Dat doe ik wel volgende week wanneer het minder koud is. Een avondje kroeghangen? Veel te donker buiten om nog de deur uit te gaan. Vroeg beginnen op uw werk? Ik begin wel een uurtje later, denkt u wanneer de wekker afgaat en u zich nog maar een keer omdraait.

Ook kinderen zijn over het algemeen wat rustiger (al is dat misschien een gunstig bijeffect van het weinige zonlicht), maar hun eetlust is enorm. Behoefte aan calorierijk voedsel als chocola en snacks valt ook onder de kenmerken van de dip.Winterdepressie
Toch is er een verschil tussen minder energie hebben en nergens meer toe in staat zijn. Mensen die last hebben van de winterdip, zullen ook eerder de gevolgen merken wanneer lichaam en geest in de lente weer blootgesteld worden aan zonlicht. De overgang van de 'donkere' naar de 'lichte' periode is dan te groot. De kans op een voorjaarsdip is bij deze mensen dan ook groter.

In Nederland lijden ongeveer 500.000 mensen aan een ernstige winterdip (winterdepressie), waarvan veel meer vrouwen dan mannen. Vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger, ook waar het om weersveranderingen gaat. Deze groep zal zich dan ook herkennen in 'aanpassingsproblemen' in het voorjaar. Deze problemen verdwijnen echter wanneer het lichaam gewend raakt aan de veranderingen.

Wegwerktactieken

Een voorjaarsdip voorkomen of tegengaan lijkt misschien moeilijk, maar dat valt eigenlijk best mee. Een onderscheid tussen emotionele en fysieke aspecten van de dip is daarbij handig, want ze vragen om verschillende wegwerktactieken.Emotionele aspect - de geest
Minder behoefte aan sociale contacten, passiviteit, lusteloosheid, prikkelbaarheid en onvrede over uw leefomstandigheden horen hierbij. Wat te doen wanneer u door de bomen het bos niet meer ziet?

  • Trek eropuit. Ook al is het eind maart, begin april, nog wel eens koud. Als u de ontberingen in de winter hebt doorstaan, moet dit niet al te moeilijk zijn. U mag best nog even een winterjas dragen, wanneer u kiest voor een fikse boswandeling of fietstocht door de polder. Uitwaaien op het strand is ook zeer geschikt om uw geest leeg te maken. Alleen of met uw partner of goede vrienden. Vindt u het toch echt te koud? Een dagje shoppen of een museum bezoeken kan ook zeer ontspannend werken. Kies in ieder geval iets dat u leuk vindt.
  • Een nieuw seizoen, een schone lei. Bedenk wat u echt wilt en leef hiernaar. Ontevreden over uw baan? Kijk op uw gemak naar iets anders uit. Toe aan wat meer gezelligheid in uw huis? Ook met goedkope accessoires als kussentjes en bloemen kunt u een nieuw nest creëren. En uw huis opruimen, kan zeer effectief zijn om uw zorgen te vergeten. Uit het huis, uit het hoofd.
  • Altijd moeite om uw verstand op nul te zetten? Mediteren of yoga kan uitkomst bieden. Er zijn tegenwoordig zat boeken en dvd's om hierover te leren; u hoeft er niet eens de deur voor uit! Ideaal voor het slapen gaan als u 's nachts vaak piekert of juist om ontspannen aan de dag te beginnen.

Fysieke aspect - het lichaam

Vermoeidheid, futloosheid en een verminderde conditie kunnen met de volgende tips verholpen worden.

  • Gezonde voeding. Het lijkt een inkoppertje, maar voor velen is dit het moeilijkste aspect. En dat terwijl groenten en fruit juist het vitamine- en mineralentekort kunnen opvangen, waar u zo moe van wordt. Veel kleur en kruidenmelanges worden aangeraden.
  • Bewegen. Nog een open deur, maar één die door ons maar wat graag wordt dichtgetrapt. Al gaat u maar twee keer per week naar de sportschool om u in het zweet te werken, u zult al snel merken dat u zich fitter voelt. Een half uur beweging per dag wordt aangeraden. Dit kan een wandeling zijn, maar tuinieren is ook een idee. Dan ziet u meteen dat alles weer opbloeit!
  • Kuren is in opmars. Het belang van lichaamsreiniging wordt steeds meer erkend. Geen geld voor een luxe behandeling? Een bezoek aan de sauna hoeft niet veel te kosten en reinigen kunt u ook door een sappenkuur te volgen.
  • Wees matig met alcohol. Het hoort er een beetje bij; een glas wijn op het terras zodra de eerste zonnestralen doorkomen. Maar alcohol maakt u loom. Kies liever voor een glas water of frisdrank.

Maar de belangrijkste wegwerktactiek is: geniet! Geniet van de flora en fauna die tot leven komen, geniet van de eerste zonnestralen en laat het over u heenkomen.