Zal ik stoppen met de antidepressiva?

Ik gebruik al meer dan tien jaar Lexapro (10 mg), een middel tegen depressie, en voel me daar goed bij. Enkele jaren geleden ben ik gaan afbouwen en ben ik gestopt, maar ik kreeg ernstige angstklachten. Ik durf nu niet te stoppen en wil het eigenlijk ook niet. Kan langdurig gebruik kwaad? Ik ben een vrouw van 56 jaar.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik zou voorlopig niet stoppen. Middelen zoals Lexapro (SSRI’s) worden sinds de jaren '80 voorgeschreven en alleen al in Amerika hebben zo’n 40 miljoen mensen ze gebruikt. Gevaarlijke (lichamelijke) bijwerkingen zijn nooit aan het licht gekomen. Wel zijn er discussies dat ze depressie op de lange termijn chronisch zouden maken (je kan niet meer zonder) of dat ze de kans op zelfmoord zouden verhogen. Dit is moeilijk te bewijzen, want suïcidale en depressieve mensen worden nu eenmaal vaak behandeld met dit soort middelen.

SSRI’s versterken de werking van serotonine in het brein. Daardoor voel je je stabieler en minder angstig. De keerzijde is dat je je wat vlak kunt voelen; je geniet minder intens. Veel mensen wisselen periodes van wel en niet gebruiken af en kennen zichzelf op beide manieren. Sommigen kiezen ervoor om levenslang door te gaan. Als u wilt stoppen, kunt u dat het best doen in een periode dat u zich goed voelt en weinig zorgen hebt. De reden moet dan zijn dat u intensiever wilt genieten van uw mooie leven, niet de angst dat een SSRI schadelijk zou zijn, want daar zijn heel weinig aanwijzingen voor.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!