Vijf handige trucs van Windows 10

Getty Images

De nieuwste versie van Windows is een groot succes gebleken. Hoe langer we ermee werken, hoe meer handigheden we ontdekken. Vijf nieuwe functies die u nog niet kende!

Heeft u Windows 7 of 8, dan kunt u nog altijd kosteloos upgraden naar de nieuwste versie van Microsoft's besturingssysteem. Sommige gebruikers ervaren hierbij wat problemen: hier zijn wij eerder al uitgebreid op ingegaan. Twijfelt u nog of u wel over wilt stappen? Lees dan eerst dit artikel. Heeft u vragen over uw privacy in Windows 10, dan vindt u hier de antwoorden.

Als u Windows 10 al een tijdje gebruikt, dan bent u waarschijnlijk wat beter bekend met de werking van verschillende functies. Maar er is nog een hoop te ontdekken!

1. Zet reclame in het Startmenu uit

Irritant: er kunnen advertenties en aanbevelingen voor nieuwe apps opduiken in uw Startmenu, onder het kopje Suggesties. Wilt u ervan af? Klik met de rechter muisknop op de bewuste tegel. U ziet nu een venster waar u de optie krijgt deze suggestie niet meer te tonen én toekomstige suggesties uit te schakelen.

Of ga naar Instellingen -> Persoonlijke instellingen -> Start. In de rij instellingen vindt u de mogelijkheid om 'af en toe suggesties weergeven' permanent uit te zetten.

2. U kunt veel sneller opstarten dan u al gewend bent

De functie 'Snel opstarten' zit verstopt in het Configuratiescherm. Het is een combinatie van 'sluimeren' en 'afsluiten' die ervoor zorgt dat veel processen door blijven lopen op de achtergrond terwijl uw computer 'uit' staat. Stiekem blijft hij dan toch actief, met een minimum aan stroomverbruik. Omdat de processen nog actief zijn start uw pc veel sneller op.

Ga naar Configuratiescherm -> Hardware en geluiden -> Energiebeheer. Selecteer in het linkerpaneel Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen.

3. Controleer welke programma's het grootste zijn

Wilt u een programma verwijderen? Dat kan direct in de Program Files, via het Configuratiescherm, of een tooltje van een derde partij, zoals CCleaner. Er is nog een optie bij Instellingen -> Systeem -> Apps en onderdelen. U ziet direct welke programma's het meeste ruimte opeisen op uw harddisk. Heeft u er meerdere, dan kunt u ze allemaal bekijken op dit scherm.

4. God Mode inschakelen

Alle knoppen waar u aan kunt draaien, alle opties onder elkaar in één scherm. Zou dat niet mooi zijn? Zonder dat u steeds door allerlei menu's hoeft te klikken en te zoeken. Microsoft heeft iets handigs bedacht: God Mode. De optie zat ook al in Windows 7, en maakt zaken een stuk simpeler voor u. God Mode maakt één map aan in de Verkenner waar u in één keer alle mogelijkheden op een rij heeft.

Maak op uw computer een nieuwe map aan, en geef deze de volgende naam: God Mode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Het map-icoon verandert vervolgens in het icoon van het Configuratiescherm. Dubbelklik op het icoon, en u belandt in God Mode. De God Mode-map op Windows 10 bevat meer dan 200  verschillende instellingen. Wilt u God Mode niet meer gebruiken, dan kunt u het icoon gewoon weggooien.

5. Snelle toegang tot Instellingen

Gaat God Mode u te ver, vindt u het teveel informatie maar moet u wel vaak zoeken naar bepaalde functies? Er is een makkelijkere manier. Klik met de rechter muisknop op Start. U krijgt een lijst te zien met allemaal opties om direct belangrijke instellingen te wijzigen. Denk aan stroomverbruik of schijfbeheer. Kinderlijk eenvoudig, maar je moet het even weten...

Auteur