Upgrade Windows 10: problemen en oplossingen (deel 1)

Deel 1

Getty Images

Over het upgraden naar Windows 10 wordt gezegd dat het eenvoudig en soepel gaat. In de praktijk lopen sommige mensen toch tegen problemen aan. Daarom: een overzicht van veel voorkomende problemen en oplossingen bij overstappen naar Windows 10.

Uit de vele reacties bij het artikel Windows 10: tien redenen om over te stappen blijkt dat er onder onze lezers nogal wat vragen over- en problemen bij het upgraden naar Windows 10 zijn. Voor een duidelijk overzicht zet PlusOnline de mogelijke antwoorden en oplossingen in dit artikel op een rijtje. Hier staan ook een aantal antwoorden bij die al eerder als reactie waren geplaatst. De vragen en problemen zijn her en der wat aangepast zodat ze zoveel mogelijk de verschillende vragen en problemen in de reacties samenvatten.


Kan er ook vanuit Windows Vista worden ge-upgrade naar Windows 10?

Nee, dat kan alleen vanuit Windows 7 en 8 (of 8.1). Als u toch wilt overstappen naar Windows 10, dan moet u de volledige versie van Windows 10 kopen en installeren. Deze kost rond de 130 euro.

Wat zijn de kosten bij het upgraden naar Windows 10?

Het eerste jaar (tot 29 juli 2016) is upgraden naar Windows 10 gratis. Als u daarna upgrade moet u wel kosten betalen. Het is nog onduidelijk hoeveel dat dan precies zal zijn. Heeft u in het eerste jaar ge-upgrade, dan hoeft u na dat jaar ook geen kosten te betalen.

Waar moet ik op letten als ik wil upgraden naar Windows 10?

U moet er in de eerste plaats rekening mee houden dat een besturingssysteem als Windows 10 nog allerlei kinderziekten zal hebben die pas in de loop van de tijd gevonden en gecorrigeerd zullen worden. Als u twijfelt of u wilt overstappen, wacht dan nog rustig even. Als u een merkcomputer heeft, zoals Asus of Acer, is het verstandig op de website van de producent informatie over het upgraden naar Windows 10 te zoeken voordat u de overstap waagt. Zijn er bepaalde programma’s of apparaten die u graag gebruikt, controleer dan op de website van de producent of Windows 10 wordt ondersteund.

Controleer of het apparaat of software werkt
U kunt ook op de website bij Windows 10 controleren of een apparaat of software werkt. En als het goed is, hoort Windows 10 voor installeren zelf ook te controleren en aan te geven of uw apparatuur ermee werkt. Helaas werkt dit niet altijd goed, blijkt uit de praktijk. Het is verstandig voor upgraden eerst uw persoonlijke bestanden buiten de computer op te slaan als back-up, bijvoorbeeld op een usb-stick of externe harde schijf. Ook is het een goed idee een herstelschijf te maken voor uw oude Windows-versie. Zoek hiervoor in de Help van Windows op de term herstelschijf.


Waar vind ik de upgrade naar Windows 10?

Als u Windows 7 of 8 heeft, zal standaard in de taakbalk rechtsonder een pictogram van Microsoft te zien zijn: een schuin raampje met vier vierkantjes. Als u hierop klikt kunt u de upgrade downloaden en installeren. Als u dit pictogram niet ziet, kunt u ook naar deze website gaan. Let erop dat u bij zelf downloaden via de link de goede versie neemt: 32-bits of 64-bits. U controleert als volgt welke versie u nu heeft:

•    Ga naar het Configuratiescherm.
•    Klik op Systeem en beveiliging.
•    Klik op Systeem.
•    Bij Type systeem staat welke versie u heeft.

Houd er rekening mee dat downloaden en installeren soms een aantal uren kan duren. In die tijd kunt u uw computer niet gebruiken.

Mijn merkcomputer van Asus/Acer etc. werkt niet meer (goed) na de upgrade naar Windows 10.

Bij merkcomputers met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 7 of 8 kan het soms gebeuren dat een upgrade misloopt. Dat heeft onder andere te maken het feit dat het vaak gaat om een voor de fabrikant aangepaste versie van Windows. Ook staan er vaak specifieke drivers en andere (installatie)programma's op een merkcomputer die problemen kunnen geven. Het is dan ook altijd aan te raden eerst op de site van de fabrikant te kijken wat hier wordt gezegd over het upgraden naar een nieuwe versie van Windows. En of er bijvoorbeeld een apart installatieprogramma hiervoor wordt aangeboden. Overigens blijft upgraden naar een totaal nieuwe Windows altijd een risico houden door de grote variatie aan apparatuur (met bijbehorende drivers) op een pc. Bij een Mac is dat probleem veel kleiner omdat alle hardware standaard is.

Heeft u Windows 10 al geïnstalleerd?

Heeft u inmiddels al Windows 10 geïnstalleerd en ondervindt u problemen? Kijk dan op de website van de computerfabrikant of hier meer informatie over te vinden is. Of neem contact op met de fabrikant. Dit hoort bij de service als u een merkcomputer koopt.

Hier vindt u deel 2 met meer vragen, problemen en de oplossingen!