Upgrade Windows 10: problemen en oplossingen (deel 1)

Deel 1

Over het upgraden naar Windows 10 wordt gezegd dat het eenvoudig en soepel gaat. In de praktijk lopen sommige mensen toch tegen problemen aan. Daarom: een overzicht van veel voorkomende problemen en oplossingen bij overstappen naar Windows 10.

Uit de vele reacties bij het artikel Windows 10: tien redenen om over te stappen blijkt dat er onder onze lezers nogal wat vragen over- en problemen bij het upgraden naar Windows 10 zijn. Voor een duidelijk overzicht zet PlusOnline de mogelijke antwoorden en oplossingen in dit artikel op een rijtje. Hier staan ook een aantal antwoorden bij die al eerder als reactie waren geplaatst. De vragen en problemen zijn her en der wat aangepast zodat ze zoveel mogelijk de verschillende vragen en problemen in de reacties samenvatten.


Kan er ook vanuit Windows Vista worden ge-upgrade naar Windows 10?

Nee, dat kan alleen vanuit Windows 7 en 8 (of 8.1). Als u toch wilt overstappen naar Windows 10, dan moet u de volledige versie van Windows 10 kopen en installeren. Deze kost rond de 130 euro.

Wat zijn de kosten bij het upgraden naar Windows 10?

Het eerste jaar (tot 29 juli 2016) is upgraden naar Windows 10 gratis. Als u daarna upgrade moet u wel kosten betalen. Het is nog onduidelijk hoeveel dat dan precies zal zijn. Heeft u in het eerste jaar ge-upgrade, dan hoeft u na dat jaar ook geen kosten te betalen.

Waar moet ik op letten als ik wil upgraden naar Windows 10?

U moet er in de eerste plaats rekening mee houden dat een besturingssysteem als Windows 10 nog allerlei kinderziekten zal hebben die pas in de loop van de tijd gevonden en gecorrigeerd zullen worden. Als u twijfelt of u wilt overstappen, wacht dan nog rustig even. Als u een merkcomputer heeft, zoals Asus of Acer, is het verstandig op de website van de producent informatie over het upgraden naar Windows 10 te zoeken voordat u de overstap waagt. Zijn er bepaalde programma’s of apparaten die u graag gebruikt, controleer dan op de website van de producent of Windows 10 wordt ondersteund.

Controleer of het apparaat of software werkt
U kunt ook op de website bij Windows 10 controleren of een apparaat of software werkt. En als het goed is, hoort Windows 10 voor installeren zelf ook te controleren en aan te geven of uw apparatuur ermee werkt. Helaas werkt dit niet altijd goed, blijkt uit de praktijk. Het is verstandig voor upgraden eerst uw persoonlijke bestanden buiten de computer op te slaan als back-up, bijvoorbeeld op een usb-stick of externe harde schijf. Ook is het een goed idee een herstelschijf te maken voor uw oude Windows-versie. Zoek hiervoor in de Help van Windows op de term herstelschijf.


Waar vind ik de upgrade naar Windows 10?

Als u Windows 7 of 8 heeft, zal standaard in de taakbalk rechtsonder een pictogram van Microsoft te zien zijn: een schuin raampje met vier vierkantjes. Als u hierop klikt kunt u de upgrade downloaden en installeren. Als u dit pictogram niet ziet, kunt u ook naar deze website gaan. Let erop dat u bij zelf downloaden via de link de goede versie neemt: 32-bits of 64-bits. U controleert als volgt welke versie u nu heeft:

•    Ga naar het Configuratiescherm.
•    Klik op Systeem en beveiliging.
•    Klik op Systeem.
•    Bij Type systeem staat welke versie u heeft.

Houd er rekening mee dat downloaden en installeren soms een aantal uren kan duren. In die tijd kunt u uw computer niet gebruiken.

Mijn merkcomputer van Asus/Acer etc. werkt niet meer (goed) na de upgrade naar Windows 10.

Bij merkcomputers met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 7 of 8 kan het soms gebeuren dat een upgrade misloopt. Dat heeft onder andere te maken het feit dat het vaak gaat om een voor de fabrikant aangepaste versie van Windows. Ook staan er vaak specifieke drivers en andere (installatie)programma's op een merkcomputer die problemen kunnen geven. Het is dan ook altijd aan te raden eerst op de site van de fabrikant te kijken wat hier wordt gezegd over het upgraden naar een nieuwe versie van Windows. En of er bijvoorbeeld een apart installatieprogramma hiervoor wordt aangeboden. Overigens blijft upgraden naar een totaal nieuwe Windows altijd een risico houden door de grote variatie aan apparatuur (met bijbehorende drivers) op een pc. Bij een Mac is dat probleem veel kleiner omdat alle hardware standaard is.

Heeft u Windows 10 al geïnstalleerd?

Heeft u inmiddels al Windows 10 geïnstalleerd en ondervindt u problemen? Kijk dan op de website van de computerfabrikant of hier meer informatie over te vinden is. Of neem contact op met de fabrikant. Dit hoort bij de service als u een merkcomputer koopt.

Hier vindt u deel 2 met meer vragen, problemen en de oplossingen!

20 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 14-4-2017 - 04:36

Ik heb nooit problemen gehad met window 7, maar met window 10 na een half jaar zijn niet van de lucht. Wat een spijt dat ik over ben gegaan. Eerst mijn desk top naar de knoppen. kan niet meer terug en window account en alles totaal niet meer te gebruiken. Uiteindelijk naar fabriek teruggezet en hij is gelukkig weer naar window 7 met wel een gevolg dat vele toegevoegde app's dus verdwenen zijn. Nu mijn lap is een ellende alles wordt maar steeds veranderd en heb een tweede account op deze lap die zomaar verdwijnt, alleen een zwart beeld. Gisteren nog gebruikt en daarna schenen ze weer upload's te hebben gedaan (nodig). Weer alles verdwenen, zwart beeld.Terug naar 7 gaat niet maar omdat er geen disk's van zijn gemaakt. Ik begrijp niet waarom na update's de hele boel venandert en mijn files verdwenen zijn van de pc. heb een back up gemaakt dus kan ze terug vinden. Groot probleem is misschien dat ze geen norton accepten als volledig en eveneens mijn geliefde browswer niet willen.Wie kan me zeggen of er een weg terug is naar window7.

Door Raymond Robart (niet gecontroleerd) op ma, 30-1-2017 - 16:35

Ja, ik heb daar ook last van. Heb je daar inmiddels een oplossing voor gevonden?

Door Nico (niet gecontroleerd) op di, 20-12-2016 - 13:32

Ik denk dat het voor de meeste computers en zeker die van Asus ( eigen ervaring ) beter is niet van besturing systeem te veranderen , want je wil niet weten wat voor problemen je kan verwachten of je moet heel veel geduld en verstand ervan hebben of geld om het te laten oplossen en zelfs dan werkt de computer soms nog niet

Door Jan (niet gecontroleerd) op vr, 12-8-2016 - 20:50

Na de w10 update is mijn windows 10 home (dutch) enkel nog in het engels. Nergens is dit om te zetten naar de nederlandse versie. Bij Update staat updates are available maar er gebeurd niets. Downloading updates blijft op 0%.
Helaas is deze update ook niet meer terug te draaien. De hierboven genoemde problemen zijn ook bij mij te zien alleen dan wel in het engels.

Door jan van der Veer (niet gecontroleerd) op do, 11-8-2016 - 09:24

Destijds mijn W 8.1 gratis geupgrade naar W10. Is soepel verlopen.
Afgelopen maandag, 8 augustus 2016, werd automatisch mijn W10 voorzien van een grote UPDATE. Na ca. 45 minuten was deze W10 UPDATE geïnstalleerd.
Ik kan geen grote wijzigingen vinden. Echter één ding valt mij nu wel op.
Bij veel programma's, als ik die wil starten, komt te staan "reageert niet".
Na ca. 15 seconden gaat het desbetreffende programma dan toch verder. Zeer irritant.
Hebben meer mensen daar last van?
Dit is dus ontstaan na de laatste, grote UPDATE van W10.

Door pmcbakker (niet gecontroleerd) op di, 13-10-2015 - 12:18

ik heb een week geleden windows 10 geïnstalleerd alles ging goed maar toen ik hem op starten begonnen de problemen Hij ging zijn eigen gang de computer en het duurde een tijd tot hij rustig was en je er in kon werken.Hebt Microsoft gebeld windoom het probleem uit leggen maar dat lukte allenmaal niet. Heb toen besloten om terug te gaan naar naar windows 7.En toen had ik een groot probleem internet werkte niet meer en kon. En heb tot mijn spijt de computer weg moeten brengen voor herstel. Nooit meer windows 10

Door Marleny (niet gecontroleerd) op zo, 11-10-2015 - 22:13

Ik heb windows 10 op de computer gezet maar kan nu in het geheel niet meer in mijn computer komen. Ook niet via de bios...

Door @Alessandro (niet gecontroleerd) op do, 8-10-2015 - 17:56

ik had een laptop die windows 7 bevatte, uiteindelijk toen windows 10 uit kwam ben ik hem gaan installeren omdat mircrosoft had gezegt dat op elke laptop/computer windows 10 over windows 7,8 etc gedownload kan worden na uiteindelijke instalatie is mijn computer gecrashed en ging het niet meer aan dan vraag me toch echt af wie de schade voor zoiets zou dekken omdat nu uit eigen zak snel een laptop moest halen voor me opleiding op het roc.....

Door de heer.h.stam (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2015 - 17:12

Ik had windows 7 nu met 10 werkt mijn printer Lexmark 730 serie niet meer.Wie weet raad?

Door Hanny Ozinga (niet gecontroleerd) op vr, 2-10-2015 - 16:54

Jammer dat mijn windows Word niet meer werkt nu ik windows 10 heb?